Orkater/De Nieuwkomers

Orkater/De Nieuwkomers

Goldmund

Orkater/De Nieuwkomers

Goldmund

  • Dinsdag 25 november 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 25 november 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Compromisloos jong talent
Thijs Maas en Wilko Sterke ontdekten dat zij hetzelfde lievelingsboek hebben: ‘Narziss en Goldmund’ van Hermann Hesse. Met choreografietalent Jasper van Luijk (dit seizoen ook te zien tijdens DansClick) geven de muzikale theatermakers vorm aan deze klassieker over de strijd tussen lichaam en geest. De muziek zal net zo dromerig of hard zijn als de vrienden in het boek: een monnik en een zwerver. Twee uitersten, daartussen beweegt het. Compromisloos zoeken ze hun weg in de belachelijke dubbelheid van alles. Want het argument ‘dat het toch niet uitmaakt wat je doet’, klopt wel, maar geldt nooit.
In hun eerste gezamenlijke muziektheatervoorstelling zal popmuziek net zo dromerig of hard kunnen worden als de personages in het boek.

“Het is een voorstelling waarover je niet te veel moet nadenken. Je moet hem gewoon ondergaan. (…) Het gaat van hard ruisende post-rock naar stuwende jazz. De ritmes zijn simpel, hard en bedwelmend.”

★★★ de Volkskrant

“Korte monologen, muzikale fragmenten en dans beelden het verhaal uit van de estheet Narziss en de gevoelsmens Goldmund, hun levenswandel en beschouwingen. Vooral de drie dansers laten in de choreografie van Jasper van Luijk de lichamelijkheid van Goldmund zien, die letterlijk met hun lijven wordt omhangen. Tekst is het sterkst aanwezig in de intellectuele Narziss (Maas)”

Theaternetwerk

“De tegenstelling tussen gevoel en verstand wordt treffend gevangen in de choreografie van Jasper van Luijk, die vloeiend en vastberaden wordt uitgevoerd door Reut Aviran, Dominik Feistmantl en Yeli Beurskens. De nerveuze, repetitieve muziek van de hand van Sterke en Maas versterkt die thematiek des te meer.”

Cultuurbewust

“Met name het spanningsveld tussen Maas en Sterke (die respectievelijk Narziss en Goldmund representeren) en de drie dansers is indrukwekkend.” (…) “Het is mooi – en helemaal conform de thematiek van deze tegenstelling – dat dit niet uitsluitend vanuit taal (concreet) gebeurt, maar ook vanuit dans en muziek (abstract).”

★★★ Theaterkrant

tekst, spel en muziek: Wilko Sterke, Thijs Maas, muziek: Klaas van Donkersgoed, dans: Dominik Feistmantl, Reut Aviran, Yeli Beurskens, choreografie: Jasper van Luijk, eindregie: Titus Tiel Groenestege, decor en kostuums: Tatyana van Walsum