Orkater / The Sadists

Orkater / The Sadists

ONWARD!

Orkater / The Sadists

ONWARD!

  • Zaterdag 23 november 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 23 november 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

The Sadists, het energieke Orkatertrio van jonge, musicerende acteurs laten zich voor hun nieuwe voorstelling ONWARD! inspireren door de muziek en de beeldtaal uit de jaren tachtig; een ambivalente periode vol wansmaak en angst. Eindstation voor oude ideeën, broedplaats voor nieuwe gedachten. De jaren van financiële crisis, technologische doorbraken, commerciële disco en duistere underground scenes. De tijd waarin escapisme hoogtij viert. Zoals Schwarzenegger tegen Schwarzenegger zegt: ‘Get your ass to Mars’.

ONWARD! speelt zich af in het heden als de toekomst van gisteren. In een brutale voorstelling vol retrofuturisme, schoudervullingen en eightiesmuziek vragen drie jonge honden zich dertig jaar later, en midden in een nieuwe crisis, af of het heden eruit ziet zoals we er vroeger van droomden.
Is er vooruitgang geboekt of blijft de geschiedenis zich herhalen?

THE SADISTS
Kaspar Schellingerhout, Viktor Griffioen en Erik van der Horst vormen samen The Sadists en zijn toegetreden tot de vaste makers van Orkater. In moordend tempo maakten zij de afgelopen jaren de succesvolle voorstellingen The Sadists, Alabama Chrome, Dranck! en Rockabilly Roadkill binnen Orkater/De Nieuwkomers. Ze trokken hiermee volle zalen en tenten (o.a. Lowlands en De Parade). Alabama Chrome werd in 2009 geselecteerd voor Blind Date nieuwe theatermakers on tour en won in dat kader de publieksprijs. De groep ontwikkelde een eigen signatuur; vernuftige en muzikale voorstellingen met veel bravoure en kunde. Ook speelden The Sadists een voorname rol in Orkaters Richard III, waar zij de schakel vormden tussen de acteurs en de muzikanten. In 2012 speelden ze met Trouble Man de theaterhit Somedaymyprincewill.com.

‘De kracht van het geheel zit echter in de uitvoering. De muziek en de uiterst gevarieerde scenes worden met zoveel gevoel voor overdrijving gebracht en zo over the top geacteerd dat Onward een geweldig feest is van hilarische kolder. Vijf kwartier lang barst het van de ideeën, het een nog doller dan het andere.’

★★★★ Scenes.nu

‘Wat dit trio zo bijzonder maakt is hun veelzijdigheid en de hoge kwaliteit die ze op alle vlakken weten te leveren: als acteurs, muzikanten en komedianten. Muzikaliteit in brede zin ligt in de aard van deze jongens. Niet alleen de zelf gecomponeerde en strak uitgevoerde nummers, maar ook hun gevoel voor taal, timing en tempowisselingen in ‘ONWARD!’ getuigen hiervan.’

★★★★ Cuttingedge.nldoor
Joelie Stork

van en door Kaspar Schellingerhout, Erik van der Horst, Viktor Griffioen
eindregie Erik Whien
lichtontwerp Stefan Dijkman