Orkater / De Nieuwkomers

Orkater / De Nieuwkomers

Rumspringa

Orkater / De Nieuwkomers

Rumspringa

  • Dinsdag 30 mei 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 30 mei 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Rumspringa is het debuut van Iona Daniel en Rineke Roosenboom als Nieuwkomers bij Orkater. Ze slaan de handen ineen met de eigenzinnige rockband Shaking Godspeed en vertellen in deze rock-opera hun verzonnen waargebeurde verhaal over het opgroeien in een sekte.

In Rumspringa vertellen zij hun opzienbarende verhaal over het opgroeien in de Kring van Welsch. Een sektarische leefgemeenschap, die veel wegheeft van Scientology, de Amish en andere omstreden genootschappen, die met hun geheel eigen wetten en regels altijd een grote aantrekkingskracht op mensen hebben. Rumspringa is een persoonlijke voorstelling over de verleiding, maar ook verstikking van zo’n gemeenschap. Waar je zowel binnen- als buitengesloten kan raken.

Iona en Rineke studeerden in 2012 af aan de dramaschrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en vormen sindsdien het schrijversduo iona&rineke. Hun stijl laat zich omschrijven als verzonnen autobiografisch en is altijd even spannend als realistisch. De rockband Shaking Godspeed maakt high energy gitaarrock in z’n meest creatieve vorm; zij  speelden eerder op o.a. Sziget en de Zwarte Cross en stond in het voorprogramma van Deep Purple. Een gemeenschappelijk verleden brengt hen op het toneel, want dit verhaal kunnen ze alleen maar samen vertellen.

“De impact van opgroeien in een sekte, de beklemming die daar tegelijkertijd van uitgaat, dat gevoel weten ze knap over te dragen op het publiek. Alleen al daarom is de voorstelling van belang. Maar het is het spel met fictie en werkelijkheid dat Rumspringa naar een hoger plan tilt.”

★★★★ Parool

“de band graast, dapper en lekker ambitieus , ook experimenteel getint terrein af.”

“Soms klinkt het als een budgetversie van De Kift (en dat is een compliment).”

★★★★ Dagblad van het Noorden

Een Griezelige Mindfuck
“Rumspringa is een spannend verhaal, dat je naar buiten stuurt met een koude rilling over je ruggengraat” (…) “Behendig en zelfverzekerd nemen beide dames je mee in hun wereld” (…) “Dat aanzwellende gevoel van onbehagen maakt Rumspringa gaandeweg steeds spannender”

★★★ Theaterkrant

“eigenzinnige en daarmee aanstekelijke performance van Iona en Rineke. Ze laten duidelijk zien waarom een sekte een comfortzone kan zijn, maar de schaduwzijde ervan komt ook duidelijk op je af in deze soms wat mystieke, doch originele vertelling.”

★★★ Scènes

“beklemmend en fascinerend tegelijk” (…) “…laten de Oerolbezoeker met een denkrimpel achter. Want, speelden zij hier nu met hun eigen leven of dat van een ander?”

Telegraaf

“Door te eindigen met een verteltruc toont het duo lef.”

NRC Next

“De ingenieuze constructie van de tekst is natuurlijk te danken aan de schrijfsters, maar ook het spel is interessant.”

Het Grote Recensieboek

spel en concept: Iona Daniel en Rineke Roosenboom | regie: Sanne Nouws | vormgeving en kostuums: Sacha Zwiers | livemuziek: Shaking Godspeed (Wout Kemkens, Rocco Ostermann, Alexander van Damme en Ruben van Asselt)