NTGent & Thalia Theater Hamburg

NTGent & Thalia Theater Hamburg

FRONT

NTGent & Thalia Theater Hamburg

FRONT

  • Donderdag 22 januari 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 22 januari 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Meesterwerk dat je stevig door elkaar rammelt” (De Standaard*****)   
Luk Perceval geeft in ‘FRONT’ de soldaten van de Eerste Wereldoorlog opnieuw een gezicht. Zijn inspiratie is de slag op de IJzervlakte, waar de frontlinies al in oktober 1914 tot stilstand kwamen. Er werd drie jaar lang gevochten, waarbij de loopgraven soms zo dicht tegen elkaar lagen dat soldaten elkaar konden horen. ‘FRONT’ biedt een impressie van het leven aan weerszijden van deze linie: u ziet en hoort de jonge soldaat Paul Bäumer, vrijwilliger bij het Duitse leger en de ervaren onderofficier Katczinsky, die een fijne neus voor lekker eten heeft. Aan de overzijde, bij het Belgische leger, is er de boerenzoon Emiel Seghers, die hoopt zijn oudere broers aan het front terug te zien en luitenant De Wit, die zijn verlof uitstelt omdat hij zijn vrouw ooit betrapte met een ander. De personages proberen allen om te gaan met het besef dat elke nieuwe dag hun laatste kan zijn.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding om 19.15 uur. Wouter Bakker geeft de inleiding en interviewt acteurs Peter Seynaeve en Steven Van Watermeulen. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling, bel de kassa op 050-3680368 of bestel de inleiding apart.

Interview Luk Perceval in NRC Handelsblad

Interview Luk Perceval in NRC Handelsblad

“Wat Europa bindt is oorlog.” Klik hier om het interview digitaal te lezen.

Programmaboekje Front

Programmaboekje Front

Bekijk hier alvast het programmaboekje online.

Online inleiding Front

Online inleiding Front

Bekijk hier alvast de online inleiding.

De meertalige teksten krijgen een vertaling via boventiteling en worden live ondersteund door de muziek van Ferdinand Försch.

“Mocht de Eerste Wereldoorlog al zijn weggezakt in het geheugen, dan is die met deze indrukwekkende voorstelling weer even helemaal terug, tegelijk met een hernieuwd gevoel van urgentie tot gezamenlijk herdenken.”

★★★★ De Volkskrant

“Front, een requiem voor een oorlog zonder helden, is een meesterwerk dat je stevig door elkaar rammelt. Het is ook theater dat geen troost of verlichting biedt. Aan het slot past, zoals bij de Mattheuspassie in Nederlandse kerken, alleen verbijstering en stilte.”

★★★★★ De Standaard

“Een voorstelling is een goedaardig propagandamiddel en Front een meesterwerk dat verdient onder prijzen bedolven te worden. En na afloop, wanneer een kreunende stilte in duistere ruimte opduikt, staande ovaties.”

★★★★★ Knack

“Perceval heeft zichtbaar grote inspanningen gedaan om het juiste beeld en de juiste klank te vinden bij de tekst. Maar het allersterkst zijn de momenten die zich volledig op die tekst concentreren.”

★★★★ Spiegel.de

“With so much commemoration of the start of the First World War, it was hard to think the Belgian director Luk Perceval would have much to add. Yet this two-hour work has a stark dignity, a concentrated anger about the waste of war, that makes it linger and lurk in the mind. The information it contains may be familiar, yet the way it is presented is deeply impressive.”

Lees hier het hele artikel

★★★★ The Telegraph

“Front schudt de toeschouwer genadeloos door elkaar. Ik kwam stil en rillend uit de zaal. Een beetje krom ook. Gebogen. Geen kwaaie houding trouwens voor een hommage aan de onbekende oorlogsdoden.”

★★★★ De Groene Amsterdammer

“Nationaliteit speel hier geen rol meer, iedereen aan het front deelt hetzelfde lot, dezelfde angst. En zo verbindt een gemeenschappelijke geschiedenis ons ook in Europa. Perceval toont dit met een fantastisch ensemble. Een grootse avond. Groots in zijn meerstemmigheid, in zijn focus en het volkomen ontbreken van valse pathos.”

★★★★ NDR

“FRONT Polyphonie is een desoriënterend oratorium, een symfonie van ontmenselijking, een uiteenspattende granaat waarvan de binnengedrongen scherven zich bij de toeschouwer nog lang laten voelen.”

Lees hier de volledige recensie.

★★★★ Theaterkrant

“Het lijkt onmogelijk om de zinloosheid en gruwel van een wereldomvattende oorlog, die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost, op het toneel over te brengen. Maar de Vlaamse regisseur Luk Perceval slaagt daar toch in met ‘FRONT’. (…) Als na 120 minuten de lichten uitgaan in de zaal van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Gent kun je een speld horen vallen: het publiek is overrompeld door wat het heeft gezien en gehoord.”

★★★★ Trouw

“FRONT is een desoriënterend oratorium, een symfonie van ontmenselijking, een uiteenspattende granaat waarvan de binnengedrongen scherven zich bij de toeschouwer nog lang laten voelen.”

★★★★ Theaterkrant

“FRONT is een adembenemende productie die hopelijk nog veel meer van de wereld gaat zien. In deze vorm mag Perceval zijn wens om zijn publiek deelgenoot te maken van dusdanig menselijk leed nog lang nastreven.”

★★★★★ 8Weekly.nl (Liefke van den Boom)

regie: Luk Perceval • bewerking: Luk Perceval, Christina Bellingen en Steven Heene, naar ‘Im Westen nichts neues’ van Erich Maria Remarque, ‘Le Feu’ en tijdsdocumenten • spel: Steven Van Watermeulen, Oscar Van Rompay, Peter Seynaeve, Katelijne Verbeke, Gilles Welinski, Oana Solomon, Burghart Klaussner, Benjamin-Lew Klon, Bernd Grawert, Steffen Siegmund en Patrick Bartsch • livemuziek: Ferdinand Försch