NTGent
Platonov
Herneming successtuk met prachtige cast
“Van een zelden geziene intensiteit” (De Standaard)
‘Platonov’ werd laaiend enthousiast onthaald door de Vlaamse pers en het publiek. Op het podium staan o.a. de tweevoudig Louis d’Or-winnaar Bert Luppes en tweevoudig Theo d’Or-winnaar en Gouden Kalf winnaar Elsie de Brauw! Een avond om niet te missen!
Inleiding om 19:15
Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Linda Zandbergen interviewt hierin Bert Luppes.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.
Tsjechov schreef dit labyrint van intriges voor zo’n twintig personages. Regisseur Luk Perceval brengt het terug tot de kern: een duister portret van mensen die het steeds over de liefde hebben, maar er nooit echt van genieten. Aan het eind van de wintermaanden verzamelt generaalsweduwe Anna Petrovna traditiegetrouw vrienden en familie in haar landhuis. Elke keer zet Platonov – de aan drank verslaafde dorpsleraar en rokkenjager – het gezelschap onder hoogspanning. Maar dit jaar is alles anders. Sergej Voinitsev, stiefzoon van Anna en studievriend van Platonov, heeft trouwplannen. Zijn bruid Sofja is de grote jeugdliefde van Platonov. Haar komst confronteert hem met de loop die zijn eigen leven heeft genomen en haalt alle passie in Platonov naar boven.
Anton Tsjechov
‘Platonov’ uit 1881 is een jeugdwerk van Anton Tsjechov (1860-1904). Hij schreef dit toneelstuk tijdens zijn studie medicijnen, toen zijn naam als schrijver van korte verhalen al gevestigd was. ‘Platonov’ bevat reeds alle elementen, waardoor Tsjechov door velen als beste toneelschrijver aller tijden beschouwd wordt, met stukken als ‘De Meeuw’, ‘De Kersentuin’ en ‘Oom Wanja’. Op een karakteristieke rustige toon schrijft hij over een bonte verzameling van mensen, onderwerpen en problemen, met een zelden vertoonde, veelzijdige psychologische diepgang. Hij toont zich vooral waarnemer, heeft een hekel aan preken. Tsjechov wijdt in zijn verhalen veel aandacht aan conflicten en onderzoekt alle aspecten van het conflict, maar suggereert zelden een oplossing.
“Wat Perceval toont is zo eenvoudig en essentieel dat het pijn doet aan de ogen.”
★★★★★ De Morgen
“Een bijzonder fascinerende belevenis. De verstilde creatie intrigeert door de meesterlijk gecomponeerde scènebeelden waarin zang, van emotie trillend spel en gespuwde spraak elkaar versterken.”
★★★★★ Knack
De makers:
tekst: Anton Tsjechov
regie en bewerking: Luk Perceval
spel: Elsie de Brauw, Briek Lesage, Bert Luppes, Peter Seynaeve, Zoë Thielemans, Hugo van den Berghe, Steven van Watermeulen, Lien Wildemeersch, Alejandra Theus.
muziekcompositie, zang en piano: Jens Thomas
choreografie: Ted Stoffer