Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Italiaanse Symfonie van Mendelssohn

Noord Nederlands Orkest

Italiaanse Symfonie van Mendelssohn

  • Donderdag 30 april 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 30 april 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Mozart: Symfonie nr. 29 Vivaldi: Stabat Mater Mendelssohn: Symfonie nr. 4 ‘Italiaanse’ dirigent: Stanislav Kochanovsky • alt: David Allsopp

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding door Rob Schouten om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Rob Schouten (1954) bracht zijn middelbare schooltijd in Groningen door. Hij is dichter en daarnaast criticus en columnist voor Trouw en Vrij Nederland maar zijn grote liefde is de klassieke muziek. Hij studeerde af op een studie over Vestdijk en de muziek en schrijft met enige regelmaat over de muzikale ervaring, die juist in de literatuur zo dikwijls gloedvol beschreven is. De Italiaanse symfonie van Mendelssohn was een van de eerste werken die hij op de plaat (van zijn ouders) hoorde.

Let op: De inleiding van Rob Schouten is vervangen door de eerder aangekondigde inleiding van Jannah Loontjens.

Rond zijn twintigste maakte Felix Mendelssohn een grote reis door Europa, zoals zoveel rijke jongeren dat deden in die tijd. Mobieltjes en iPads waren er nog niet, dus moest er op andere manieren verslag van de belevenissen worden gedaan. Mendelssohn had zijn muziek. Zijn ‘Vierde symfonie’ is als het ware een reisblog over de tijd die hij in Italië doorbracht. Heerlijke, zonovergoten muziek, waarover hij zelf schreef: “Het is het vrolijkste wat ik ooit heb gecomponeerd.” Maar eerst klinkt het wonderschone ‘Stabat Mater’ van de grote achttiende-eeuwse barokcomponist Vivaldi. In dit werk hoort u alleen strijkers, het orgel en de verbluffend mooie stem van countertenor David Allsopp.