Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Muzikale reis naar Rusland en Finland

Noord Nederlands Orkest

Muzikale reis naar Rusland en Finland

  • Donderdag 9 februari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 9 februari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Liadov    Kikimora op.63 / Sibelius    Concert voor viool en orkest op.47 in d kl.t. / Prokofiev    Symfonie no.5 op.100

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Kaarten kunt u meebestellen bij uw bestelling of reserveren bij de kassa 050-3680368.

Dirigent    Antony Hermus
Viool    Guy Braunstein

Het NNO neemt u mee op een muzikale reis naar Rusland en Finland. Voor veel Russische componisten zijn sprookjes altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Zo maakte Anatoli Ljadov een prachtig klankschilderijtje over de toverheks Kikimora. Wie benieuwd is naar hoe Finland eruit ziet, zou eerst eens naar de muziek van Jean Sibelius moeten luisteren. En dan vooral naar het Vioolconcert op dit programma, het mooiste en bekendste vioolconcert van de 20e eeuw. Het is alsof u aan de oever van een Fins meer staat: het ene moment duister en mysterieus, het andere moment sprankelend en glashelder. De viool was duidelijk het favoriete instrument van Sibelius. Er zitten zoveel technische hoogstandjes in, dat de violist soms vingers tekort lijkt te komen. De reis wordt afgesloten met de Vijfde symfonie van de Russische componist Prokofjev (bekend van het muzikale sprookje Peter en de Wolf). Het is een loflied op de vrije en gelukkige mensheid, geschreven tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de vrede in zicht was. Prokofjev staat bekend om zijn kleurrijke muziek. Deze symfonie is daar een heel mooi voorbeeld van.