Nieuw Amsterdams Peil

Nieuw Amsterdams Peil

Uwe Leipe Mastdramnis

Nieuw Amsterdams Peil

Uwe Leipe Mastdramnis

  • Zaterdag 21 mei 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 21 mei 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Gloedvol, aangrijpend afscheid van het leven
Een oude vrouw scharrelt in het schemerduister rond in haar huisje, waarin ze al haar bezittingen en herinneringen heeft verzameld. Door haar spulletjes leren we haar langzaam beter kennen en in haar speurtocht naar haar herinneringen zien we langzaam een bed tevoorschijn komen. Voor de laatste maal legt ze zich neer en al zingend brengt ze vol overgave een gloedvolle en aangrijpend afscheid aan het leven. Als haar aria gedaan is stijgt de vrouw ten hemel, vanuit de verte horen we haar nog altijd zacht zingen.

Internationaal gerenommeerd componist Robert Zuidam schreef ‘Uwe Leipe Mastdramnis’ (anagram van Nieuw Amsterdams Peil) voor mezzosopraan Gerrie de Vries en het zevenkoppig ensemble. Een criticus van Der Spiegel noemde de Nederlandse componist Rob Zuidam ooit ‘ein genialischer Hund’. Ook in de Verenigde Staten wordt zijn werk graag gezien en gehoord, vooral zijn opera’s als Rage d’Amours en Suster Bertken. Zuidam combineert een scherp gevoel voor drama met een swingend eclectische taal en vocale lijnen die in het hoofd blijven rondzingen.

Klik hier voor een interview met sopraan Gerrie de Vries op Radio 4

“De Vries’ rol is een tour de force van lichamelijke, haast dierlijke aanwezigheid. (…) Het contrast met de fonkelende noten van NAP is enorm en creëert een ongewone theatrale spanning. (…) betoverend.”

★★★★ NRC Handelsblad

“Mezzosopraan Gerrie de Vries maakt er een volwaardige opera van.”

Klik hier om de volledige recensie op theaterkrant.nl te lezen.

★★★★ Theaterkrant