New Cool Collective

New Cool Collective

New Cool Collective

  • Vrijdag 30 december 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 17.00 uur: Restaurant The Mix open
  • 20.30 uur: Start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Jazz, dance, latin, salsa, afrobeat: New Cool Collective zorgt weer voor een dansfeest waar de vonken van af vliegen. Pandemie of niet, het collectief blijft mooie albums op ons afvuren waarvan het ongrijpbare en tegelijkertijd super dansbare YUNIKōN het laatste meesterwerkje is!

Het begint allemaal in 1993 in de Amsterdamse Soul Kitchen, waar Benjamin Herman en DJ Graham B samen op het podium staan. Terwijl Graham B platen draait, speelt Benjamin. Het is een unieke combinatie, die al snel leidt tot het achtkoppige New Cool Collective. In de loop der jaren speelt de groep wereldwijd in de hipste clubs en op festivals, in de vaste achtkoppige bezetting of als negentienkoppige bigband. Daarnaast werkte NCC samen met onder meer Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Fame.

80’s drumcomputers, synths en Afrikaanse ritmes
In 2018 viert New Cool Collective zijn 25-jarig en verschijnt Dansé Dansé, het album waarmee de groep terugkeert naar waar het allemaal begin: de dansvloer. Het resultaat is een swingende mix van 80’s drumcomputers, eigenzinnige synths en Afrikaanse ritmes. Ook in het coronajaar 2020 zit de band niet stil en krijgt de samenwerking met Matt Bianco een vervolg met High Anxiety. In de loop van 2021 verschijnt het nieuwe album van New Cool Collective YUNIKōN.

YUNIKōN
Begin 2021 verhuist de band van het vertrouwde Amsterdam naar Rotterdam op zoek naar nieuwe smaken. In de havenstad duiken ze de studio aan de Maas in met Simon Akkermans. De producer is een oude bekende van de band als onderdeel van C-Mon & Kypski, waar verschillende bandleden in het verleden mee hebben samengewerkt.  De nieuwe omgeving en studio zorgt direct voor nieuwe impulsen en dat is terug te horen op YUNIKōN.

De elektronische sounds van Dansé Dansé zijn niet verdwenen maar krijgen een nieuwe plek op het album. De drumcomputers en synths van het vorige album worden gecombineerd met organisch klinkende field recordings en de ‘wall of sound’ van Simon Akkermans. Dit zorgt ervoor dat veel van de tracks pas echt vorm krijgen in het opname en mix proces. Titeltrack Yunikōn staat voor de band symbool voor de rest van het album “ongrijpbaar en caleidoscopisch” zoals ook het fabeldier waar de track titel een verbastering van is. Tevens een verwijzing naar de ‘Epic Rainbow Unicorn Studio’ van Simon Akkermans. Met YUNIKōN levert New Cool Collective een indrukwekkende toevoeging aan zijn alsmaar groeiende discografie.

 

Sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen beschikbaar

Jazz, dance, latin, salsa afrobeat: leave it to New Cool Collective to throw a sizzling dance party.

New Cool Collective travels around the world to grace the stages in the hippest clubs and at the most happening festivals, either in their core cast of eight, or as a 19-piece big band. Over the years, the band has collaborated with the likes of Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Riachford, Typhoon, Guus Meeuwis, Matt Bianco, Thierno Koité and Georgie Fame.

In 2018 NCC celebrated its 25th anniversary with the album Dansé Dansé, a swinging mix of 80s electronic drums, self-assured synths and African rhythms. November 12 their latest album, YUNIKōN, will hit the (digital) stores. A great excuse – as if we needed any! – to invite the band to Groningen once again.