Nederlands Dans Theater 2

Nederlands Dans Theater 2

Now here, Now always

Nederlands Dans Theater 2

Now here, Now always

  • Dinsdag 13 december 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het drieluik Now here, Now always, live begeleid door Het Balletorkest, vraagt het uiterste aan virtuositeit en expressie van de  jonge topdansers van Nederlands Dans Theater 2. Met werk van Marco Goecke, Alexander Ekman en Andrew Skeels.

Goecke, Ekman en Skeels

De opener The Big Crying (2021) is misschien wel het persoonlijkste werk van Marco Goecke. De Duitse choreograaf begon in de herfst van 2020 aan het ballet, kort na de dood van zijn vader. De bewegingstaal is hoekig, pulserend en explosief en gezet op muziek van Tori Amos: onrustige armbewegingen vangen de onpeilbare emotie van rouw.

Andrew Skeels komt naar Groningen met een nieuw werk. In veel van zijn werken staat vloeiend partner- en groepswerk centraal, dat de Canadese choreograaf met meesterlijke precisie ontwikkelt. De structuren in zijn choreografieën worden vaak gevormd door breekpunten of botsingen.

De Zweedse choreograaf Alexander Ekman daagt het publiek met Cacti (2010) op amusante wijze uit om na te denken over moderne dans als hogere kunstvorm. Zestien dansers staan gevangen op enorme tegels, terwijl ze rennen, vallen, kronkelen en proberen te ontsnappen aan hun onzichtbare gevangenissen, op muziek van Haydn, Beethoven en Schubert.

“Prachtig hoe Goecke hier een onpeilbare emotie van verse rouw versus onhandig medeleven vangt. Je hoeft het niet erin te lezen. Je kunt ook gewoon genieten van dit spervuur aan verkrampte, hoekige, roffelende bewegingenexplosies.”

– De Volkskrant ★★★★★ (over The Big Crying, Marco Goecke)

“Onnavolgbaar zijn de groepsstukken waarin spatgelijke synchroonbewegingen associaties oproepen met hortende, stotende en net wat te snel afgespeelde zwijgende films.”

– Parool (over The Big Crying, Marco Goecke)

“Zelfs bij al die emoties valt het op hoe meesterlijk Goecke het grote ensemble van negentien dansers regisseert in een naadloze aaneenschakeling van grotere en kleinere formaties. En al lijkt de benodigde scherpte in de bewegingen nog wat te moeten groeien, toch zijn de getalenteerde dansers een genot om naar te kijken.”

– NRC ★★★★ (over The Big Crying, Marco Goecke)

CACTI ~Alexander Ekman //Nederlands Dans Theater 2