Musica Temprana

Musica Temprana

Misa Criolla & Missa San Xavier

Musica Temprana

Misa Criolla & Missa San Xavier

  • Zaterdag 17 december 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Música Temprana brengt met de Misa Criolla een van de beroemdste composities uit Latijns-Amerika. Ariel Ramírez schreef zijn meesterwerk in 1964 en raakte een snaar bij een groot publiek. De aanstekelijke, Spaanstalige mix van traditionele Argentijnse volksmuziek en een katholieke mis, compleet met Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus en Agnus Dei, bleek onweerstaanbaar. Ook in Europa vlogen de platen al snel met miljoenen tegelijk over de toonbank.

Ramírez liep al langer met het idee in zijn hoofd. Als arme muziekstudent reisde hij in de jaren vijftig door Europa. Daar verbleef hij enige tijd in een Duits klooster, waar de nonnen Elizabeth en Regina Brückner hem vertelden hoe zij in de oorlogsjaren voedsel smokkelden naar een nabijgelegen concentratiekamp. Ramírez was zo onder de indruk van het verhaal dat hij uit dankbaarheid voor alle hulp een religieus werk wilde schrijven om de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Pas in 1964, toen andere talen dan het Latijn toegestaan werden in de katholieke kerk, voegde hij de daad bij het woord.

Muzikale barokschatten uit Zuid-Amerikaanse kerken en kloosters

Música Temprana, dat in 2021 een briljante en door Luister met een 10 bekroonde opname van Misa Criolla maakte, komt een week voor Kerstmis naar Groningen met een programma waarin het werk de rode draad vormt. Ook speelt de groep onder meer de Missa San Xavier van de Italiaan Giovanni Battista Bassani en andere muzikale barokschatten die oprichter en dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel in Zuid-Amerikaanse kerken, kloosters en bibliotheken vond. Uniek repertoire dat bol staat van verrassingen, verhalen en vervoering.

“Wat we hier hebben slaat alles wat we eerder hoorden. Klassiek geschoolde stemmen met wortels in de Latijns-Amerikaans muziek, die met precisie, maar vooral met passie en overtuiging, zowel barokke als modernere klanken ten gehore brengen.”
 – Luister over de cd Misa Criolla and popular devotion in Early Music

“Adrián Rodríguez Van der Spoel laat met zijn puike ensemble een paar barokke parels horen, maar ook het meest geliefde Argentijnse stuk uit de twintigste eeuw: de swingende Misa Criolla (…) Bij de inzet van het Gloria lijkt de hele zaal op te lichten.”
– de Volkskrant

Dineren bij MUZE

In restaurant MUZE kom je in een sfeervolle ambiance in de stemming voor het concert of de voorstelling waarvoor je naar De Oosterpoort bent gekomen. We serveren hier naar keuze een drie,- of viergangen diner met klassieke gerechten op eigentijdse wijze gepresenteerd.

Bekijk menu en reserveer