Miguel Poveda

Miguel Poveda

In concert

Miguel Poveda

In concert

  • Maandag 11 november 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 11 november 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Let op: uitsluitend vrije zitplaatsen

Flamencozang vernieuwen is een delicate zaak. Maar Miguel Poveda zocht, vond en overwon. De jonge zanger uit Barcelona viert triomfen in binnen- en buitenland. In Spanje schieten superlatieven tekort om hem te beschrijven: maestro, genie, de Numero Uno…

Met grote fijnzinnigheid en respect voor de traditie neemt Poveda zijn vrijheid binnen het klassieke canon van de oude ‘cante jondo’ en slecht met een grote dosis originaliteit en creativiteit de grenzen van het genre zoals zijn grote voorbeeld zanger Enrique Morente dat ook deed. Met een stem vol ingetogen emotie bezingt Poveda de grootste vreugde en pijn van het leven met de wijsheid en zuiverheid van een oude ‘cantaor’. Puristen en vernieuwers houden van hem. Poveda – noch zigeuner, noch ‘andaluz’ – heeft zich ontwikkeld tot een van de iconen van de moderne flamenco. Met zijn nieuwe album ‘ArteSano’ – een woordspeling tussen ‘vakmanschap’ en ‘gezonde kunst’- duikt hij diep terug  in de essentie van de eeuwenoude flamencokunst en brengt haar naar de 21ste eeuw.

Poveda is één van die kinderen van Andalusische immigranten in Barcelona die de liefde voor het erfgoed via oude platen en de nostalgie van de ouders meekreeg. Sinds hij in 1993 de prestigieuse Lampara Minera prijs van het festival van La Unión won, trekt de Catalaanse zanger als een wervelwind door het huidige flamencolandschap. De ‘ciclón Poveda’ zette in 2008 al eens het Muziekgebouw Amsterdam op zijn kop, tijdens het slotgala van de derde biënnale. In dit Intermezzo komt hij ArteSano presenteren met zijn favoriete danseres La Lupi die hiermee haar Nederlandse debuut maakt.

“De flamencotop kent één naam: Miguel Poveda.”“Poveda toont zich de onbetwiste meester van de grote flamencostijlen, hij is de Numero Uno, een stem op eenzame hoogte in het huidige flamencopanorama.” El País.

Dit concert is onderdeel van de serie ‘Intermezzo Flamenco’ van de Flamenco Biënnale Nederland. Miguel Poveda vult met regelmaat grote venues en het is dan ook erg bijzonder dat hij deze avond optreedt in de intieme setting van de Kleine Zaal.

Luister naar een MP3 van Miguel Poveda

Miguel Poveda zang
Jesús Guerrero gitaar
La Lupi dans
Carlos Grilo, Luis Cantarote ‘Lúa’ palmas, coro