Liza Ferschtman

Liza Ferschtman

Dutch Delight

Liza Ferschtman

Dutch Delight

  • Donderdag 14 december 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Tijdens Dutch Delight ontmoet je de supertalenten van de Nederlandse klassieke muziek en maak je kennis met hun verrassendste kanten. De presentator interviewt de musici, waardoor je allerlei leuke en interessante weetjes hoort die je niet in een doorsnee concertprogramma leest. Daarna geniet je een uur lang met net iets nieuwsgierigere oren van de muziek.

Liza Ferschtman (1979) wordt wereldwijd al jaren gezien als een van de belangrijkste violisten van haar generatie. Ze is een musicus bij wie hartstocht en intellect hand in hand gaan en die zich, mede door haar superieure techniek, zo vrij als een vogel door de muziek beweegt. In 2006 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici, wat haar haar rol in het muziekleven binnen onze landsgrenzen en ver daarbuiten onderstreepte.

Een blik op de lange lijst met orkesten, dirigenten en kamermuziekensembles waarmee Ferschtman in de loop der jaren samenwerkte zegt alles over haar status. En nee, die lijst gaan we hier niet opsommen, maar als je soleert bij wereldberoemde orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Philharmonic Orchestra en wordt uitgenodigd door dirigenten als Jaap van Zweden, Lev Markiz en Otto Tausk, dan ben je gewoon een hele grote. Daarnaast was Ferschtman ook nog vijftien jaar lang artistiek leider van het succesvolle Delft Chamber Music Festival.

In december ontvangen we Liza in de serie Dutch Delight en zal ze ongetwijfeld vertellen hoe zij als dochter van twee bekende Russische musici – cellist Dmitri Ferschtman en pianiste Mila Baslawskaja – uitgroeide tot de musicus die zij nu is. Op de lessenaar liggen werken van Sjostakovitsj, Brahms en Schubert. Liza wordt vergezeld door pianist Enrico Pace en cellist Ivan Karizna.

Presentatie door Beitske de Jong
De journalistieke loopbaan van Beitske de Jong begon bij de lokale omroep van Groningen en later bij de lokale radio in Amsterdam. Daar kreeg haar liefde voor radio maken, verslaggeving en interviewen ruim baan: tussen 2009 en 2016 was Beitske wekelijks te horen als presentator van het programma ‘Kunst en Cultuur op Vrijdag’ op AmsterdamFM. Sinds september 2016 heeft Beitske de lokale radio ingeruild voor de landelijke. Op dit moment presenteert zij bij NPO Klassiek het ‘NTR Avondconcert’ en doet daarbij verslag van concerten door het hele land. Bij Dutch Delight interviewt Beitske de Jong violiste Liza Ferschtman.

Programma
Sjostakovitsj: Pianotrio nr.1 in c op.8
Brahms: Trio nr.3 in c op.101
Schubert: Grand Duo viool-piano D574

Abonnement Dutch Delight
Vrije zitplaatsen
Alleen vrije zitplaatsen beschikbaar
The Mix – à la carte menu

Kom een heerlijk hapje eten in ons à la carte restaurant The Mix in De Oosterpoort. Geniet in een kleurrijke omgeving van heerlijk eten en muziek onder één dak en je bent altijd op tijd in de zaal.

Bekijk menu en reserveer