KVS & NTGent

KVS & NTGent

Odysseus. Een zwerver komt thuis (deel I)

KVS & NTGent

Odysseus. Een zwerver komt thuis (deel I)

  • Donderdag 9 februari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 9 februari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

24 uur theater in 3 dagen
Maak u op voor een theatermarathon van ruim 24 uur, verdeeld over drie dagen. Maar liefst 30 mannelijke Belgische topacteurs vertellen de ‘Odyssee’ van Homerus, één voor één. Genadeloos actueel, van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog, de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee, en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Passe-partout

Passe-partout

Kijk voor de totaalervaring alle of meerdere delen van ‘Odysseus. Een zwerver komt thuis’. Er zijn passe-partouts voor deel I t/m IV en deel III + IV. De voorstellingen, van gemiddeld 6 uur, zijn ook los van elkaar te bezoeken. Ieder uur, tijdens de castwisseling, is er de mogelijkheid om de benen te strekken of een versnapering te halen.

Maaltijd
Op donderdag 9 februari om 18:00 uur en zaterdag 11 februari om 17:30 uur kunt u voorafgaand aan de voorstelling een Griekse maaltijd nuttigen. Kaarten à € 15,- p.p. kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart door te klikken op de gewenste dag: donderdag of zaterdag.
Voorgerecht van diverse Meze:
Spanakopita: filodeeg met spinazie en feta
Dolmades: wijnrankbladeren gevuld met rijst en kruiden
Auberginedip met pita brood
Tzatziki: Griekse yoghurt met komkommer, knoflook en olijfolie
Hoofdgerecht:

Maaltijd Op donderdag 9 februari om 18:00 uur en zaterdag 11 februari om 17:30 uur kunt u voorafgaand aan de voorstelling een Griekse maaltijd nuttigen. Kaarten à € 15,- p.p. kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart door te klikken op de gewenste dag: donderdag of zaterdag. Voorgerecht van diverse Meze: Spanakopita: filodeeg met spinazie en feta Dolmades: wijnrankbladeren gevuld met rijst en kruiden Auberginedip met pita brood Tzatziki: Griekse yoghurt met komkommer, knoflook en olijfolie Hoofdgerecht:

  • Stifado: Stoverij van rundvlees, rode ui, tomaten, peterseli, rozijnen en citroen.
  • Romige aardappelpuree met verse oregano en olijfolie
  • Padzaria me karida: bieten salade met walnoten

Op alle drie de dagen tussendoor (ook) snacks te verkrijgen (soep, broodjes etc.).

Extra informatie

Extra informatie

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.

Homerus’ klassieker krijgt een soepele vertaling van Patrick Lateur. Als enige vrouw dient Lisbeth Gruwez de mannen van een woordeloos repliek met haar nieuwe danssolo ‘Were Pretty Far From Okay’.

Deel I

Het theateravontuur in 24 zangen begint met heel wat jong talent. De jongeren werden via een openbare casting geselecteerd. Met 8 in totaal zijn ze. Zij mogen de Odyssee openen. Daarna volgt Bartel Jespers. Hij is net afgestudeerd aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen en speelde al mee in de vorige productie van Michael De Cock Dood van een handelsreiziger. De avond afsluiten doen we met Lukas De Wolf. Hij speelt in HETPALEIS de hoofdrol in Romeo en Julia en speelt ook nog bij De roovers en tg STAN.

Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd (zang 1-4). Tien jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus geen spoor.  Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Godin Athena, vermomd als Mentes, zoekt de jonge Telemachos op en spoort hem aan zijn vader te gaan zoeken. Telemachos besluit te vertrekken. Eerst naar Pylos, stad van de oude vorst Nestor, vervolgens, vergezeld door zijn zoon Peisenor, naar het paleis van Menelaos en Helena in Sparta. Helena en Menelaos herkennen in zoon Telemachos vader Odysseus en vertellen over hem.

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel.

Bekijk hier het volledige speelschema.

“Een speciale ervaring. Dat komt vooral door het bataljon topacteurs. (…) Drie dagen Odyssee in KVS voelden als een weekendje Pukkelpop, maar dan met de beste barden van België op het hoofdpodium.”

De Standaard

regie: Michael de Cock, tekst: Homerus, vertaling: Patrick Lateur, spel: Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel Van Der Beek, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Tim Bogaerts, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen, Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets i.s.m. Kaena Bervoets & Bob Van Der Leij, Bert Luppes, Tom Jansen, Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe

Fotografie: Danny Willems