KVS & NTGent

KVS & NTGent

Odysseus. Een zwerver komt thuis (deel II)

KVS & NTGent

Odysseus. Een zwerver komt thuis (deel II)

  • Vrijdag 10 februari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 10 februari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

24 uur theater in 3 dagen
Maak u op voor een theatermarathon van ruim 24 uur, verdeeld over drie dagen. Maar liefst 30 mannelijke Belgische topacteurs vertellen de ‘Odyssee’ van Homerus, één voor één. Genadeloos actueel, van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog, de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee, en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden.

Passe-partout

Passe-partout

Kijk voor de totaalervaring alle of meerdere delen van ‘Odysseus. Een zwerver komt thuis’. Er zijn passe-partouts voor deel I t/m IV en deel III + IV. De voorstellingen, van gemiddeld 6 uur, zijn ook los van elkaar te bezoeken. Ieder uur, tijdens de castwisseling, is er de mogelijkheid om de benen te strekken of een versnapering te halen.

Maaltijd
Op donderdag 9 februari om 18:00 uur en zaterdag 11 februari om 17:30 uur kunt u voorafgaand aan de voorstelling een Griekse maaltijd nuttigen. Kaarten à € 15,- p.p. kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart door te klikken op de gewenste dag: donderdag of zaterdag.

Maaltijd Op donderdag 9 februari om 18:00 uur en zaterdag 11 februari om 17:30 uur kunt u voorafgaand aan de voorstelling een Griekse maaltijd nuttigen. Kaarten à € 15,- p.p. kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart door te klikken op de gewenste dag: donderdag of zaterdag.

Op vrijdag zijn er tussendoor snacks te verkrijgen (soep, broodjes etc.).

Extra informatie

Extra informatie

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.

Homerus’ klassieker krijgt een soepele vertaling van Patrick Lateur. Als enige vrouw dient Lisbeth Gruwez de mannen van een woordeloos repliek met haar nieuwe danssolo ‘Were Pretty Far From Okay’.

Deel II

Het theateravontuur in 24 zangen door een resem topacteurs. In dit tweede deel spelen Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet en Bruno Vanden Broecke.

Het tweede deel (zang 5-12) van de Odyssee is veruit het bekendste. Odysseus, zeven jaar gevangen gehouden door de bloedmooie Kalypso, mag weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt in de beroemde zesde zang door prinses Nausikaä, dochter van koning Alkinoös, gevonden en gastvrij ontvangen op het paleis. Hij vertelt er in vier zangen wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje. De Odyssee wordt vaak al te makkelijk tot deze zangen herleid. De held vertelt over de Lothofagen, Kirke, zijn reis naar de onderwereld en het emotionele weerzien met de overleden helden en zijn moeder, zijn ontmoeting met de Cycloop, éénoog, Polyfemos (zoon van Poseidon, de reden van al zijn ongeluk), zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en langs de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen waar ze huizen, laten te pletter varen.

Opmerkelijk: in deze zangen is vooreerst dat ze verteld worden in de ik-persoon. Held Odysseus neemt zelf het woord en vertelt over zijn avonturen op zee. Deze zangen gaven ook de betekenis aan wat vandaag een odyssee heet: een avontuurlijke reeks omzwervingen op weg naar huis. Opmerkelijk is ook dat we slechts informatie krijgen over de laatste korte periode van de omzwervingen. Over de zeven jaren bij Kalypso wordt nauwelijks gerept. Zangen 9-12 worden als flashback verteld en zang 12 eindigt waar zang 5 begon: op het eiland van nimf Kalypso.

Homeros’ klassieker in vertaling van Patrick Lateur en regie van Michael De Cock. Oercanon dus, maar genadeloos actueel.

Bekijk hier het volledige speelschema.

“Een speciale ervaring. Dat komt vooral door het bataljon topacteurs. (…) Drie dagen Odyssee in KVS voelden als een weekendje Pukkelpop, maar dan met de beste barden van België op het hoofdpodium.”

De Standaard

regie: Michael de Cock, tekst: Homerus, vertaling: Patrick Lateur, spel: Aline Cornelissen, Armin Mola, Emmanuel Van Der Beek, Hanne Van Doren, Jef Hellemans, Luca Persan, Max Colonne, Nina Kortekaas, Bartel Jespers, Tim Bogaerts, Lukas De Wolf, Stef Aerts, Rashif El Kaoui, Servé Hermans, Oscar Van Rompay, Stefan Perceval, Tom Ternest, Jurgen Delnaet, Bruno Vanden Broecke, Valentijn Dhaenens, Frank Focketyn, Soufiane Chilah, Tom Van Bauwel, Frank Dierens, Kris Cuppens, Steven Van Watermeulen, Mark Verstraete, Lucas Vandervost, Gene Bervoets i.s.m. Kaena Bervoets & Bob Van Der Leij, Bert Luppes, Tom Jansen, Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe

Fotografie: Danny Willems