Junior Company / Het Nationale Ballet

Junior Company / Het Nationale Ballet

In The Future

Junior Company / Het Nationale Ballet

In The Future

  • Donderdag 22 maart 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 22 maart 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Danssterren van de toekomst in jubileumprogramma

Om het vijfjarig bestaan van de Junior Company te vieren gaat het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet onder meer op tournee door heel Nederland met een jubileumprogramma vol verrassingen: ‘In the Future’. In de Stadsschouwburg Groningen kunt u genieten van dit aantrekkelijke en uitdagende jubileumprogramma, waarin we de sterren van de toekomst leren kennen.

Openbare les

Openbare les

Om 18:30 uur kunt u de openbare les van de dansers bijwonen. Ernst Meisner zal hierbij achtergrondinformatie geven over de Junior Company en het programma. De les vindt plaats op het toneel en duurt een half uur. Kaarten à €2,50 kunt u meebestellen met uw bestelling of online kopen.

Op het jubileumprogramma staan onder andere een wereldpremière van Juanjo Arqués’ ‘Fingers in the Air’ op een compositie van Scanner en een choreografie van meesterchoreograaf Hans van Manen.

Van Manen maakte ‘In the Future’, op muziek van David Byrne, voor Scapino Ballet Rotterdam in 1986. Sindsdien is het energieke, swingende en grappige ballet met de inventieve kostuums van Keso Dekker uitgevoerd door onder andere Stuttgarter Ballett en Introdans Ensemble voor de Jeugd.

Verder worden er de ‘Pas de Six’ en de ‘Tarantella’ uit het uit 1842 stammende ballet klassieke ballet ‘Napoli’ van de Deense choreograaf August Bournonville gedanst.

Junior Company

Sinds de oprichting in 2013 is de Junior Company als kweekvijver voor jonge supertalenten zeer succesvol gebleken. Vele talenten uit de Junior Company, waaronder Michaela DePrince, Jessica Xuan, Sho Yamada en Martin ten Kortenaar, zijn doorgestroomd naar de hogere rangen binnen Het Nationale Ballet en een kwart van het tableau van Het Nationale Ballet bestaat inmiddels uit voormalig Junior Company dansers.

Over ‘Fingers In The Air’: “Een mooie bewegingsstijl waar de hele groep goed in uit komt. Zowel de meiden als de jongens zijn zowel in de groepsdelen als in solo of pas de deux lekker zichzelf.”

Over ‘In The Future’: “Geen wonder dat Van Manen de Mondriaan van de dans wordt genoemd. Alles wat dans ademt krijg je hier aangereikt. (…) What you see is what you get. Puur genieten zowel voor de dansers als voor het publiek.”

★★★★ Theaterparadijs

“Het talentenklasje van Het Nationale Ballet werpt zijn vruchten af”
“Participatie is het sleutelwoord: crowdfunders mochten meepraten in het scheppingsproces en tijdens de voorstelling mag het publiek via rode en groene lampjes kiezen hoe het stuk verder gaat.”

de Volkskrant

Over ‘Fingers In The Air’: “In dit stuk is ook een rol voor het publiek weggelegd dat middels rode en groene lampjes mag stemmen op wat het wil zien. (…) Een leuke vondst, die halverwege een verrassende wending krijgt door alsnog de delen te presenteren die eerder zijn ‘weggestemd’”.

Over ‘In The Future’: “Hoewel hier in de muziek van David Byrne duidelijk de sound van de jaren tachtig doorklinkt, is de choreografie tijdloos en uniek. Met grote bevlogenheid voeren de dansers het werk uit alsof ze nooit anders hebben gedaan. Hier spat het plezier echt van het podium af.”

Gooi-en Eemlander

‘Fingers in the Air’ – Choreografie: Juanjo Arqués | Muziek: Scanner
‘Napoli Suite’ (‘Pas de Six’ + ‘Tarantella’) – Choreografie: August Bournonville
‘In the Future’ –  Choreografie: Hans van Manen | Decor, kostuum- en lichtontwerp: Keso Dekker | Muziek: David Byrne (In the future, Winter, The sound of business)

Dance stars of the future
The Junior Company amply justified their existence over the last five years with very successful tours. During this evening, you can see the stars of the future in the appealing ‘triple bill’, performed by twelve top dancers. Next to classical and recent work by Juanjo Arques, Hans van Manen’s ‘In The Future’, a ballet created for Scapino Ballet Rotterdam in 1986, will be performed. In this energetic, swinging, humorous, and surprising choreography Keso Dekker’s costumes – with a green front and a red back – emphasize Van Manen’s sublime game of colours and bodies performed to David Byrne’s pulsating, jazzy music