Igone de Jongh

Igone de Jongh

I

Igone de Jongh

I

  • Woensdag 28 april 2021
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Sterdanser Igone de Jongh komt met haar eerste eigen voorstelling ‘I’ naar Groningen. Afgelopen najaar nam ze na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Gedurende haar indrukwekkende carrière danste ze alle grote rollen in het klassieke ballet. Daarnaast is ze de muze van Hans van Manen.

Prima Ballerina

Het gerenommeerde Britse danstijdschrift Dance Europe noemde De Jongh in de categorie ‘Dancer of the Year’. Een jaar later, tijdens haar twintigjarig jubileum als balletdanseres, werd ze onderscheiden met de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd.

“Na Alexandra Radius is er geen Nederlandse ballerina meer geweest die én de absolute ballettop heeft bereikt én bekend is in heel Nederland.” – Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet

I

Tijdens ‘I’ zie je een aantal van de spannendste choreografieën uit haar omvangrijke repertoire, soms alleen, soms met partners. In regie van Ruut Weissman krijgen de dansen een bedding in een theatrale raamvertelling over haar leven als danseres. Een leven met moordende repetities en kapotte voeten, maar ook van premières in het pluche met koningen en koninginnen. En dat terwijl er ondertussen gewoon boterhammetjes gesmeerd moesten worden voor haar kind.