ICK Amsterdam & Ballet National de Marseille
7even
Zeven odes aan het menselijk lichaam
Zeven cutting edge choreografen tonen samen met zeven dansers van ICK en Ballet National de Marseille wat hen fascineert en drijft als dansmaker. Het fascinatie voor het lichaam staat hierbij centraal. Van rauw naar gestileerd, technologisch, minimalistisch of expressief: 7EVEN toont de diversiteit van hedendaagse dans. De choreografen zijn uitgenodigd door Emio Greco en Pieter C. Scholten, die afwisselend werken in Amsterdam en Marseille. “Emio Greco en Pieter C. Scholten hebben een belangrijke stempel op de Nederlandse dans gedrukt, dus het is leuk om te zien welke choreografen uit de volgende generatie zij naar voren schuiven” (De Volkskrant)
Inleiding om 19:15
Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten kunt u meebestellen bij uw bestelling of middels deze link.
Extra informatie
In de Stadsschouwburg Groningen ziet u werk van Nacera Belaza (Algerije), Faustin Linyekula (Congo), Amos Ben-Tal (Israël), Eric Minh Cuong Castaing (Frankrijk), Joeri Dubbe (Nederland), Ayelen Parolin (Argentinië) en Ula Sickle (Canada).
Videogame #1
Eric Minh Cuong Castaing is associate artist bij Ballet National de Marseille. De focus van zijn choreografisch onderzoek ligt op de augmented body: nieuwe technologieën die zo ingebed worden in het alledaagse leven dat ze ‘verlengstukken van het lichaam’ worden.
Humain
De Algerijnse Nacera Belaza verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Frankrijk waar ze literatuur en Franse poëzie studeert, alvorens zich te wijden aan dans. In haar werk zoekt ze naar de fijne lijn tussen spiritualiteit en plezier, minimalisme en sensualiteit.
Desired Constellation
Joeri Dubbe begon zijn carrière als danser bij het Nationale Ballet en Het Nederlands Danstheater en is sinds 2008 actief als choreograaf. In zijn werk laat hij zich vaak inspireren op de archetypes uit de commedia dell’arte om met zijn voorstellingen vreemde fantasiewerelden op te roepen.
Borrowed Time
De Canadees-Poolse choreografe en performer Ula Sickle zoekt naar vormen van choreografie waar de cultuurcodes en politieke kracht van populaire dansstijlen naar boven drijven, of waar de muzikaliteit of materialiteit van het lichaam zelf een uitgesproken rol spelen. Muziek: Octacilio Melaço – Dronology part 1
La Tribu
Ayelen Parolin werd geboren in Argentinië, maar woont en werkt in Brussel. Haar voorstellingen zijn als hedendaagse rituelen waaruit de oerkracht van het lichaam opwelt.
Arad, Kim, Tycho & I
Het werk van de Congolese choreograaf Faustin Linyekula stelt vragen over de postkoloniale conditie en geweld. Dans wordt bij hem een instrument om getuigenissen te verzamelen en aan de slag te gaan met die kennis.
Escape in 49
De Israëlisch-Nederlandse choreograaf Amos Ben-Tal creëert multidisciplinaire voorstellingen, events en installaties en staat bekend om zijn ‘out of the box’ benadering.
De revelatie van de avond is Escape in 49 van de Israëlisch- Nederlandse choreograaf Amos Ben-tal (…) Hij construeert een briljante architectuur voor zeven dansers. (…) Een ander intens moment is Humain van Nacera Belaza die werkt met lengte, herhaling en soberheid.
LA PROVENCE
Radicale veranderingen in stijl, energie en bewegingsvocabulaire: de uitvoering van de dansers blijft sterk. Elke toeschouwer, afhankelijk van de gevoeligheid en ervaring, zal geraakt worden door één of meerdere stukken.
frequencesud.fr
De Nederlander Joeri Dubbe zet in Desired Constellation met dierenmaskers en simpele, ritmische een vervreemdend, bijna sprookjesachtig beeld van het menselijk lichaam neer. De Algerijnse Nacera Belaza overtreft iedereen met haar minimalistische Humain (…) Een prachtige transitie van object naar mens, van abstractie naar emotie.
de Volkskrant
Elk stuk geeft inzicht in de artistieke identiteit van de choreograaf (…)Deze artiesten geboren in Frankrijk, Israël, Nederland, België, Algerije, Congo en Argentinië, uit verschillende dansculturen en generaties, hebben elk hun eigen bewegingstaal.
TOUTE LA CULTURE
Seven tributes to the human body
Despite our body being our main friend and enemy, we often treat it recklessly. A dancer, however, whose body is an important instrument, does not. The body therefore is the main source of inspiration for choreographers Emio Greco and Pieter C. Scholten, who work in Amsterdam and Marseille alternately. On their invitation 7 other choreographers depict their fascination with the body in short pieces: raw, stylised, technological, minimalist or expressive. In short, a varied evening with work by Nacera Belaza (Algeria), Faustin Linyekula (Congo), Amos Ben-Tal (Israel), Eric Minh Cuong Castaing (France), Joeri Dubbe (the Netherlands), Ayelen Parolin (Argentina), and Ula Sickle (Canada).