Het Nationale Theater

Het Nationale Theater

De Eeuw van mijn Moeder

Het Nationale Theater

De Eeuw van mijn Moeder

  • Zondag 6 november 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 13:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

In 2012 schreef Eric de Vroedt het prijswinnende mightysociety10 over zijn vader (geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival). Nu vertelt hij het verhaal van zijn moeder, in een persoonlijk relaas over migratie, emancipatie, kunst, liefde en leven. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling.

In 1948 komt de achtjarige Winnie aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest de eigengereide Winnie radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex, wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun en strijdt steeds weer voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, reconstrueert haar zoon Ramses haar leven in een grote expositie in het Haagse Kunstmuseum. In live re-enactments en video-installaties laat hij zien hoezeer Winnies koloniale verleden doorwerkt in het heden en daarmee ook in de levens van haar drie kinderen. “IJzersterk, met vlammende teksten en ingeleefd spel.” (Scènes)

“Hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama.”
– de Volkskrant ★★★★

“Een boeiend spanningsveld tussen het politieke en persoonlijke.”
– NRC Handelsblad ★★★★

“Grootse rol van Esther Scheldwacht in postkoloniaal drama.”
– Theaterkrant

“IJzersterk, met vlammende teksten en ingeleefd spel.”
– Scènes ★★★★

tekst en regie: Eric de Vroedt | spel: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede