Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering

Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering

MARX (Frank Lammers)

Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering

MARX (Frank Lammers)

  • Zaterdag 17 maart 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 17 maart 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Verafgood en vervloekt filosoof

Frank Lammers kruipt voor de theatervoorstelling MARX in de huid van een van de grootste filosofen: Karl Marx. Geen denker drukte een groter stempel op de wereldgeschiedenis dan Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. Maar geen filosoof zaaide ook zoveel verdeeldheid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, werd hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen.

Inleiding om 19:15 uur

Inleiding om 19:15 uur

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur.

De inleiding wordt gegeven door Jasper Schaaf. De Groninger is een Karl Marx-kenner die filosofie gestudeerd heeft aan de RUG. Van 2006 tot 2008 was hij gemeenteraadslid in Groningen voor de SP.

Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling.

Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

Hij werd beschouwd als afgod en bevrijder, maar plaveide ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. In deze tweede voorstelling in de filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel combineert schrijver, regisseur en filosoof Stefaan Van Brabandt theater, honger naar kennis en een gezonde portie verwondering om met de ogen van nu te kijken naar Marx’ erfenis. In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is ‘MARX’ een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen, waaronder het RO Theater, het Noord Nederlands Toneel (NNT) en ZT Hollandia. Hij speelde meerdere rollen bij het NNT in de afgelopen jaren, zoals de hoofdrol in ‘Promentheus’ en ‘Low Yo Yo Stuff’.  Voor zijn rol in ‘Onder Mannen’ (NNT, 2001) won hij een Arlecchino. Tegenwoordig werkt hij als freelance acteur. In 2013 was hij te zien in de Zuidelijk Toneel productie ‘To be or not to be’.

“Frank Lammers maakt als Marx een authentieke, charmante indruk.”

Trouw

“Marx laat je niet onberoerd… Knappe monoloog, bijzonder goed gespeeld, terechte verwijzing naar de actualiteit, een mooi geheel.”

Nederlands Dagblad

“Lammers zet een straffe Marx neer… Wat een sterke tekst van Van Brabandt. Dit zijn geen woorden die zinnen vormen, maar betekenisvolle zaken die nog dagenlang in mijn hoofd blijven wolken.”  

Eindhovens Dagblad