Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Tasso

Het Nationale Toneel

Tasso

  • Maandag 20 oktober 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 20 oktober 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Politieke verwikkelingen en liefdesverwarring
Alfonso is jong, rijk en succesvol. Hij houdt van mooie en indrukwekkende kunst en haalt de kunstenaar Tasso in huis. Voor Tasso is het leven in Alfonso’s huis all-inclusive. Drank en wilde feesten moeten hem helpen het vuur van de inspiratie levend te houden. En de eenzame Tasso brandt. Maar dan vooral van liefde voor Alfonso’s zus Leonore. Hij wil haar met zijn nieuwe meesterwerk veroveren en wacht op het perfecte ogenblik om het aan te bieden. Maar dan komt Antonio, een zakenpartner van Alfonso…

Goethes toneelstuk uit 1787 is nog zeer actueel. Het vertelt over twee totaal verschillende houdingen ten opzichte van het leven, die elkaar keer op keer – soms hilarisch, soms tragisch – verkeerd begrijpen.

“En zijn acteurs slagen met glans. Gretig zetten ze hun tanden in de overdadige en vaak plechtstatige taal, en maken die luchtig, transparant en fris.”

★★★★ NRC Handelsblad

“De levendige en toegankelijke vertaling van Goethe’s tekst door Tom Kleijn wordt met veel energie uitgevoerd door de vijfkoppige cast”

★★★★ Cultuurbewust

“Vol verve weten de acteurs zich een weg door de bloemrijke volzinnen van Goethe te banen.”

★★★ Trouw

“Tasso mag dan zelf razendsnel op zijn ondergang afstevenen, hier gloort de toekomst (van de kunst).”

★★★ Telegraaf

“Zo’n stuk opvoeren in deze snelle, beeldgerichte tijd is een statement, en niet zonder risico- te meer daar het Nationale Toneel het complexe taalbouwwerk grotendeels intact laat. Het is gewaagd en moedig. De acteurs slagen hier met glans in.”

★★★★ NRC Handelsblad

van: Johann Wolfgang von Goethe ∙ regie: Theu Boermans ∙ spel: Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Justus van Dillen, Joris Smit en Bram Suijker