Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Het stenen bruidsbed / Harry Mulisch

Het Nationale Toneel

Het stenen bruidsbed / Harry Mulisch

  • Zaterdag 28 september 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 28 september 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Verpletterend boek van Mulisch op toneel
Van roman naar toneelvoorstelling, dat is de specialiteit van Johan Doesburg. Na ‘De Prooi’ – vrijdag 30 mei te zien in de Stadsschouwburg – ensceneert hij nu ‘Het stenen bruidsbed’ van Harry Mulisch. Het boek uit 1959 hoort tot zijn beste werk en Mulisch laat met de verpletterende geschiedenis zien dat ‘de rechtvaardige oorlog’ niet bestaat. Jeroen Spitzenberger kruipt in de huid van Norman Corinth, een Amerikaanse gevechtspiloot die deelnam aan het bombardement op Dresden. Elf jaar later keert hij terug naar de puinhopen om antwoord te vinden op de vraag: als al deze mensen slachtoffer zijn van het helse bombardement, wat maakt dat dan van mij?

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Bram Douwes verzorgt de inleiding en interviewt actrice Sallie Harmsen.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

“Het publiek roept nog nét niet ‘oooh!’ als de acteur uit de lucht komt vallen. Het is een mooi begin van de voorstelling. Dan gaat de voorstelling in een prettig hoog tempo van start. De scènes zijn kort en volgen elkaar snel op, hier een daar zit een geestigheidje, de tekstbehandeling is top..”

★★★ Volkskrantdoor
Karin Veraart

“De prima spelende acteurs […] balanceren op een onaffe houten vloer waaronder honderden schedels schuilgaan. Aangevuld met de door Harry de Wit gecomponeerde en live gespeelde klankmuur is dat een (onheilspellend) genot voor oog en oor.”
“[…] decorontwerper Bernhard Hammer is er […] in geslaagd om wederopbouw en vernietiging in één oogopslag krachtig te verbeelden.”

★★★ Telegraafdoor
Esther Kleuver

“In Mulisch’ meesterwerk Het stenen bruidsbed, nu door het Nationale Toneel op de planken gebracht, wordt die behoefte aan moraliteit op scherm gesteld. Het resultaat is een krachtige en relevante voorstelling die de literaire kwaliteiten van de oorspronkelijke roman in ere houdt.”

★★★ Theaterkrantdoor
Sara van der Kooi

“De gedetailleerde beschrijvingen van het bombardement door een slachtoffer en door de vliegtuigbemanning zijn ijzingwekkend.”

★★★ NRC Handelsbladdoor
Ron Rijghard

“Vorig jaar zette regisseur Johan Doesburg nog op geweldige wijze het non-fictieboek ‘De Prooi’ op de planken. Nu kiest Doesburg voor ‘Het stenen bruidsbed’ van Harry Mulisch.” (…) “als de vertellers afstand nemen en de acteurs de vrijheid krijgen om voluit mooi te spelen, ontstaat er sprankelend, spannend toneel. De confrontatie tussen Corinth en de vermeende ex-nazi Schneiderhahn (een briljant spelende Stefan de Walle) is dan ook het hoogtepunt van de avond.”

★★★ Trouwdoor
Robbert van Heuven

“Dat is waarin toneel ook groots kan zijn: een ongelijktijdige herhaling uit de vertelling, omgezet in beelden en woorden die ook iets anders gaan betekenen. Tamar van den Dop doet in die scѐne iets groots, dat onbeschrijfelijk is. Dat moet u gaan zien.” (…) “De voorstelling Het stenen bruidsbed kent een grote rijkdom aan dergelijke ogenschijnlijke simpele ingrepen.” (…) “Het stenen bruidsbed is een ensemblevoorstelling waarbij ook in de vormentaal en in de wondere werking van de toneeltechniek grootse zaken worden verricht.

★★★★ De Groene Amsterdammer door
Loek Zonneveld

tekst: Harry Mulisch · regie: Johan Doesburg · spel: Jeroen Spitzenberger, Stefan de Walle, Vincent Linthorst, Pieter van der Sman, Antoinette Jelgersma, Sallie Harmsen, Tamar van den Dop en Bram Suijker