Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

RACE / David Mamet

Het Nationale Toneel

RACE / David Mamet

  • Zaterdag 17 december 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 17 december 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Het spel is opvallend licht en heeft vaart” (NRC Handelsblad*****)
Het debuut van Eric de Vroedt als artistiek leider bij het Nationale Toneel is RACE, een  razendsnelle en spannende advocatenshow over de vernietigende gevolgen van (positieve) discriminatie.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur door Jantien Kurpershoek met Romana Vrede. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart via de link. De inleiding maakt vanaf dit seizoen deel uit van De Arts Academy.

Decemberactie: 4 kaarten voor de prijs van 2!

Decemberactie: 4 kaarten voor de prijs van 2!

De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor cadeautjes dus! Bekijk hier alle voorstellingen en voorwaarden in de Decemberactie. Vul bij uw bestelling de actiecode ‘december’ in.

Twee gehaaide topadvocaten – de één zwart, de ander wit – worden benaderd door de rijke, witte zakenman Charles Strickland. Hij wordt ervan beschuldigd een zwarte vrouw te hebben aangerand in een hotel. Terwijl de media hem al hebben berecht als ‘seksist’ en ‘racist’, blijft hij volhouden onschuldig te zijn. Als de zwarte stagiaire Susan zich iets teveel met de zaak bemoeit, barst op het advocatenkantoor een vlijmscherpe strijd los. Schuld, seks, leugens en ras vormen een venijnige cocktail. Hoe zwart-wit is deze zaak eigenlijk?

In 2009 schreef David Mamet dit heftige – en succesvolle – toneelstuk met provocatieve humor en snelle dialogen. Regisseur Eric de Vroedt ensceneert RACE, zijn debuut als artistiek leider van het Nationale Toneel, als een visueel spektakel met dubbelzinnige acts.

“Grimmige komedie vol radeloosheid in zwart-witdiscussie.” (…) Het spel is opvallend licht en heeft vaart,  zelfs als de opeenstapeling van spitsvondigheden de toeschouwer doet duizelen.”

★★★★★ NRC (Kester Freriks)

”Met hun flitsende spel, waarin realisme en overdrijving elkaar voortdurend afwisselen, zorgen ze ervoor dat het stuk – ondanks het cerebrale karakter – van begin tot eind boeit.”

★★★★ DVHN

“Regisseur Eric de Vroedt jaagt ‘Race’ in een snerpend tempo over het toneel, met een kale kantoorambiance en een kononialistisch portret als contrapunt. Het geeft humor en ruimte aan het thema en benadrukt het universeel klakkeloze van alledaags racisme.”

★★★★ Trouw (Hanny Alkema)

”Race is spannend en geestig tegelijk. Strak, snappy en met goed gedoseerde slapstick-momenten.”

★★★★ Theaterkrant

”Eric de Vroedt maakt met RACE een stevige, veelbelovende entree bij het Nationale Toneel.”

★★★★ Telegraaf (Esther Kleuver)

“Het racismedebat als entertainment: het is een vorm die beter werkt dan de verbeten toon waarop het debat doorgaans gevoerd wordt.”

★★★ Volkskrant (Vincent Kouters)

tekst: David Mamet | vertaling: Pieter en Sascha Hilhorst | met: Hein van der Heijden, Werner Kolf, Mark Rietman en Romana Vrede | regie: Eric de Vroedt