Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Blauwdruk voor een nog beter leven

Het Nationale Toneel

Blauwdruk voor een nog beter leven

  • Maandag 5 januari 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 5 januari 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Vileine societykomedie
Gilda, Otto en Leo zijn drie idealistische dertigers, die smachten naar roem en succes in de kunstwereld. Maar om dat te behalen, moeten ze grote concessies doen aan hun kunst. Ze hebben een seksuele driehoeksverhouding en hun leven is onrustig: alles is voortdurend vloeibaar, niets raakt gefixeerd. Niet in de liefde en niet in het werk. In de vileine societykomedie ‘Design for living’ schetst Noël Coward een wereld waarin bindingsangst het wint van duurzame liefde, en roem van kunst. De scherpzinnige polemist, dichter en romanschrijver Ilja Leonard Pfeijffer tekende voor een hedendaagse vertaling.

Interview met Ilja Leonard Pfeijffer in de Volkskrant

Interview met Ilja Leonard Pfeijffer in de Volkskrant

“Hoe word je gelukkig? Ondanks alle mogelijkheden van nu, zitten de meesten muurvast in hetzelfde script”.

“Het hoogenergetische gehalte is een van de fijne aspecten van deze komedie. Pfeijffer heeft een scherp pennetje en zijn lekkere oneliners, acrobatische taalcapriolen en prettig ontsporende dialogen gutsen gul over het toneel.”

★★★ Recensie Trouw (Robbert van Heuven)

“Een dichter die jongleert met toneelwetten, die verbale brille en dialoogkunst inzet om een grote schouwburgzaal te bespelen: dat is het mirakel van de voorstelling Blauwdruk voor een nog beter leven van schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer.” (..)  “En dan is er Spitzenberger, meeslepend als mislukte theatermaker die blijft dromen van voorstellingen voor lege zalen. Zijn onvoorwaardelijke enthousiasme is zo mooi, dat het diep ontroerend is.”

★★★★ NRC Handelsblad

“Blauwdruk voor een nog beter leven is, hoewel het end niet al te happy is, een aanstekelijke en geestige komedie.” (..)  “De acteurs van het Nationale Toneel, geregisseerd door Johan Doesburg, kunnen prima uit de voeten met Pfeijffers knappe dialogen.”

★★★★ Theaterkrant

tekst: Noël Coward ∙ vertaling: Ilja Leonard Pfeijffer ∙ regie: Johan Doesburg ∙ spel: Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer, Vincent Linthorst, Betty Schuurman en Matteo van de Grijn