Helmert Woudenberg, Joop Wittermans e.a.

Helmert Woudenberg, Joop Wittermans e.a.

De koning van het Grasland

Helmert Woudenberg, Joop Wittermans e.a.

De koning van het Grasland

  • Vrijdag 18 augustus 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 18 augustus 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Hoever mag de mens ingrijpen in de natuur?

Hoever mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het Boerenland? Koning van het Grasland is een aangrijpend stuk van Tjeerd Bischoff, bekend van Mansholt, over de ingewikkelde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer, die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto, die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Kaartverkoop

Kaartverkoop

De kaartverkoop van ‘De koning van het Grasland’ in Ellerhuizen gaat hard. Veel voorstellingen zijn uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten te koop voor de voorstellingen in Flintserwolde en Vierhuizen.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk waarbij hun zoontje om het leven kwam. Anke houdt zich vast aan oude routines, maar bij Hessel slaat de twijfel toe aan alles waar hij tot dan toe in geloofde. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

David Lelieveld en Mansholt

Koning van het Grasland is geïnitieerd door David Lelieveld en wordt gemaakt door hetzelfde artistieke team dat verantwoordelijk was voor de voorstelling Mansholt. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. In Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig.

Vooraf eten

Kom vooraf op locatie eten! Een lokale cateraar stelt een menu samen op basis van regio- en streekproducten. Bij de avondvoorstellingen wordt een driegangendiner geserveerd. Bij de matineevoorstellingen op zondag een gevarieerde lunch.
Meer informatie: pier21.nl / toneelgroepjanvos.nl

Spel: Marcel Faber, Trudi Klever, Joop Wittermans, Helmert Woudenberg en Bieneke Ehlhardt Tekst: Tjeerd Bischoff, Regie: Jeroen van den Berg, Toneelbeeld: Ellen Klever