Hans Dagelet, Bodil de la Parra

Hans Dagelet, Bodil de la Parra

Het Indisch Interieur

Hans Dagelet, Bodil de la Parra

Het Indisch Interieur

  • Zondag 23 oktober 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 14.30 uur: Start voorstelling
  • 16.00 uur: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 23 oktober 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 14:30 start of event
  • (Times are subject to change)

Het Indisch Interieur is een scherp familiedrama over het Indische oorlogsverleden, dat nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders.

We zijn gedurende een avond en een nacht te gast bij een Indische familie, waarvan de pater familias (Hans Dagelet) zijn erfenis probeert te verdelen onder zijn kinderen, kleinkinderen en hun aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds voelbaar is in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die aan te horen. Drie generaties Indo’s en hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma.

Bo Tarenskeen

De aandacht voor ons Indische verleden lijkt de laatste jaren eindelijk op een diepgaandere manier te zijn wakker gekust, door een film als De Oost, de boeken van Alfred Birney en het werk van David Van Reybrouck. Het Indisch Interieur wordt geschreven en geregisseerd door Bo Tarenskeen, die in 2019 een duit in het zakje deed met het lovend ontvangen De Indië Monologen: “Mooi dat er door middel van dit soort theateravonden invoelbaar wordt gemaakt hoe de koloniale geschiedenis nog steeds doorwerkt op de generaties van nu.” (Het Parool)

“Een subtiel en indringend perspectief op Indisch zijn, en in bredere zin op overlevering en nalatenschap in een familie, op de onmiskenbare band tussen generaties en de langetermijneffecten van kolonisatie en migratie…Een voorstelling die je niet wil mislopen dit seizoen”

– NRC ★★★★

‘De erfstukken zijn een prachtige metafoor voor een complexe en pijnlijke relatie tot het verleden.”

– Trouw ★★★★

‘Hans Dagelet is als de oude vader de spil van de voorstelling. Bijna lucide dwarrelt hij om zijn nazaten heen, en van zijn verleden weg. Door zijn fraai meanderende tekstbehandeling en zijn soms onnavolgbare timing wil je hem voortdurend in de gaten houden.’

– de Volkskrant ★★★

“Scherpe confrontatie met het Indische verleden”

– Theaterkrant

tekst en regie: Bo Tarenskeen | spel: Hans Dagelet, Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Bo Tarenskeen, Mingus Dagelet,  Amarenske Haitsma e.a.

Waar kom ik vandaan

Waar kom ik vandaan en hoe vormt mijn geschiedenis mij tot wie ik nu ben? Het is de rode draad van een aantal voorstellingen die wij dit jaar presenteren onder het label Waar kom ik vandaanHet Indisch Interieur is er daar een van. Spring in het diepe, maak kennis met allerlei verschillende achtergronden en laat je verrassen door familieverhalen van over de hele wereld.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.