GSO Mira

GSO Mira

Zomerconcert Groninger Studentenorkest Mira

GSO Mira

Zomerconcert Groninger Studentenorkest Mira

  • Zondag 11 juni 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 11 juni 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Groninger Studentenorkest Mira speelt Beethoven en Rachmaninov
Op zondagavond 11 juni speelt Mira onder leiding van dirigent Pieter Bosma samen met het Groninger viooltalent Marlene Dijkstra in de Kleine Zaal van De Oosterpoort. Mira speelt onder meer de Romance in G van Beethoven, het patriottische Finlandia van Sibelius en Rachmaninoff’’s eerste symfonie.
Marlene Dijkstra is primarius van het Helikon Kwartet waarmee ze masterclasses heeft gevolgd bij Cuarteto Quiroga, het Chilingirian Quartet en Quatuor Danel. Afgelopen winter was ze concertmeester van het Nationaal Jeugdorkest en komende zomer speelt ze in het European Union Youth Orchestra. Ze zal nu Romance in G van Beethoven en Zigeunerweisen van Sarasate ten gehore brengen.

Na de pauze wordt het programma vervolgt met de 1e symfonie van Rachmaninoff. Niet veel symfonische werken hebben zo veel leed gedragen tijdens hun première als de eerste symfonie van Rachmaninoff. In 1897 dirigeerde zijn collega, de componist Alexander Glazunov, de première. Glazunov verscheen echter volledig onvoorbereid en onder invloed bij het concert en hij kon het orkest niet goed leiden. Rachmaninoff werd er zo ongelukkig van dat hij zijn eerste symfonie aan de kant zette en zich vooral richtte op zijn pianoconcerten en de tweede symfonie, die een groot succes werden. Pas na zijn dood werd de eerste symfonie weer uitgevoerd en werd ze voor de energieke thema’s en ritmische complexiteit terecht zeer gewaardeerd.

U bent van harte welkom om te komen luisteren naar dit diverse programma!

Programma:
Jean Sibelius – Finlandia, op. 26 nr. 7
Ludwig van Beethoven – Romance in G, op. 40
Pablo Sarasate – Zigeunerweisen, op. 20
Pauze
Sergei Rachmaninov – 1e Symfonie in D-mineur, op. 13

Dirigent: Pieter Bosma
Solist: Marlene Dijkstra (viool)