Estonian Philharmonic Chamber Choir

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Baltische vocale pracht

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Baltische vocale pracht

  • Dinsdag 18 april 2023
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Als je zoekt naar de allerbeste koren ter wereld, dan kom je automatisch uit bij het Estonian Philharmonic Chamber Choir. Niet voor niets is het ensemble de laatste jaren vaste gast binnen onze klassieke programmering. Tõnu Kaljuste richtte het Estse koorinstituut in 1981 op, droeg twintig jaar later de leiding over aan Paul Hillier, waarna respectievelijk Daniel Reuss en Kaspars Putniņš de scepter zwaaiden. Sinds augustus 2021 is het stokje terug in handen van Kaljuste.

Arvo Pärt

Dat Arvo Pärt, hofleverancier van spirituele vergezichten, op het programma staat, zal niemand verbazen. Niet alleen is hij de bekendste Estse componist, ook de geschiedenis van het EPCC is onlosmakelijk met Pärt verbonden. Van hem hoor je twee stukken: Deer’s Cry en Magnificat, een indringende lofzang op Maria en een van zijn absolute meesterwerken.

Cyrillus Kreek

Veel minder bekend, maar eveneens van groot belang voor de Estse muziek is Cyrillus Kreek. Psalmen van David (Taaveti Laulud) behoort tot zijn belangrijkste werken. Van deze in totaal zeven verstilde juweeltjes van koorzang hoor je er vier.

J.S. Bach

Drie motetten van Bach vormen een prachtige tegenhanger voor het Baltische geluid. De optelsom van dat alles: een avond indrukwekkende koorzang van drie diepgelovige grootmeesters, als troost, rustpunt of gewoon om heerlijk op weg te zweven.

Programma
Kreek: 3 David’s Psalms
J. S. Bach: Komm, Jesu, komm, BWV 229
Pärt: Deer’s Cry
Kreek: David’s Psalm
J. S. Bach: Lobet den Herrn, alle Heiden, BWV 230
Pärt: Magnificat
Kreek: Sleep well, my little Matthias
J. S. Bach: Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225

dirigent: Tõnu Kaljuste

Estonian Philharmonic Chamber Choir 2 (Kaupo Kikkas)