De Veenfabriek & Schauspielhaus Bochum

De Veenfabriek & Schauspielhaus Bochum

Moby Dick - Het Concert

De Veenfabriek & Schauspielhaus Bochum

Moby Dick - Het Concert

  • Zaterdag 7 december 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 7 december 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Levensvragen op live muziek!
De Veenfabriek bracht begin dit jaar ‘Moby Dick’ als muziektheater op de planken in Duitsland. En met succes, zo bleek: “De witte walvis heeft de harten veroverd van het publiek. Met staande ovaties werd de bewerking van regisseur Paul Koek ontvangen”, schreef de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. ‘Moby Dick – Het Concert’ gaat over obsessieve verlangens die mensen uiteindelijk te gronde richten. De tekst van Peter Verhelst beschrijft niet alleen de strijd van kapitein Ahab en zijn crew, maar ook de grote vragen van het bestaan. De vijf levensbeschouwelijke monologen zijn ingebed in een pakkende (live gespeelde) soundtrack, variërend van melancholische liedjes tot stevige rock.

“Puntgave productie is een schoonheid.” (…) “Mooie, haast dansante vertolking die een volstrekt eigen willetje heeft.” (…) “‘De muziek swingt en zwoegt, pompt en kirt of krijst.” (…)”Scenograaf Theun Mosk ontwierp een prachtig scènebeeld, met een donkerblauwe achtergrond voorzien van een ronde schijf, die verandert van een maan in een kajuitraam in een glazen bol waarin op wonderbaarlijke wijze zich een ongewisse toekomst spiegelt.” (…) “Verhelst schreef afwisselend puntige en poëtische monologen waarin thema’s, analogieën en metaforen uit het boek helder aan bod komen.” 

★★★★★ De Volkskrant

“Terwijl de stuurman, met flair en branie neergezet door Joep van der Geest, al metend en rekenend steeds op de machtige, mooie nul uitkomt.”

★★★★ NRC Handelsblad

“Een kanonsvoltreffer.” (…) “Welkom bij de muziekvertelling Moby Dick, die de vorm heeft van een ruig, dadaïstisch popconcert, met een vette knipoog naar de concertante opera.” (…) “Verder viel mijn mond er vooral wagenwijd van open, zo’n sterk, energiek, vet, prachtig vol geluid heeft dit on-illustratieve en authentieke muziektheater.”

★★★★★ De Groene Amsterdammer

tekst: Peter Verhelst · regie: Paul Koek · muziek: TRACK (Ton van der Meer, Hans van der Meer, Bo Koek en Rik Elstgeest) en John van Oostrum · spel: Joep van der Geest, Reinout Bussemaker, Therese Dörr, Werner Strenger en Henrik Schubert · coproductie: Veenfabriek en Schauspielhaus Bochum.