Bruno Vanden Broecke/KVS

Bruno Vanden Broecke/KVS

Para

Bruno Vanden Broecke/KVS

Para

  • Vrijdag 4 mei 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 4 mei 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Zinderende, confronterende monoloog” (DVHN*****)

“Na ‘Missie’ tonen Van Reybrouck en Vanden Broecke in ‘Para’ opnieuw hun grote kracht,” schreef het Dagblad van het Noorden in een vijfsterrenrecensie.  David Van Reybrouck laat in ‘Para’ de militair aan het woord. De schrijver baseerde zich op de Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93 en doorploegde archieven en publicaties, interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten. ‘Para’ is aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van internationale ‘vredesoperaties’.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling.

Theater na de Dam

Theater na de Dam

Para maakt onderdeel uit van Theater na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Programmaboekje

Programmaboekje

Wilt u zich alvast inlezen voor de voorstelling? Download dan het programma van Bruno Vanden Broecke/KVS ‘Para’.

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.

Para

“In een beklemmende apotheose stort Staelens, tot leven gebracht door de Belgische topacteur Bruno Vanden Broecke, zijn woede, frustratie en zelfs trauma uit over zijn toehoorders. Alleen een ijskonijn zou er ongeroerd door blijven. ‘Para’ is opnieuw een denderende monoloog van Vanden Broecke (…) ‘Para’ stelt wandaden vast, maar oordeelt niet over de para’s zelf, het zet een groot vraagteken bij zo’n missie op zich, en bij wat deze doet met de militairen die worden meegestuurd. Ga vooral kijken.” (Dagblad van het Noorden*****)

https://youtu.be/MeBYaqXOIh8" data-video-thumbnail="https://img.youtube.com/vi/MeBYaqXOIh8/maxresdefault.jpg">

Bruno Vanden Broecke

“Ik speel een sergeant die op heel jonge leeftijd met het leger naar Somalië ging, maar ondertussen als sportleraar werkt op een atheneum. Hij heeft een lezing
voorbereid over het wedervaren van zijn sectie in Somalië – of dat is althans de bedoeling. Gaandeweg herbeleeft hij zijn herinneringen. ‘Para’ is geen aanklacht of verdediging van wat er toen gebeurde, maar probeert op anderhalf uur tijd een inzicht te geven in de psyche van een soldaat en wat zo’n buitenlandse interventie met een mens doet. David combineert zijn vlotte pen met een journalistieke research en een wetenschappelijke achtergrond. Daarom is het als speler een cadeau om een toneelstuk van hem te mogen spelen” (De Morgen)

Ga voor meer informatie naar de website van KVS.

“Na ‘Missie’ tonen Van Reybrouck en Vanden Broecke in ‘Para’ opnieuw hun grote kracht. (…) ‘Para’ stelt wandaden vast, maar oordeelt niet over de para’s zelf, het zet een groot vraagteken bij zo’n missie op zich, en bij wat deze doet met de militairen die worden meegestuurd. Ga vooral kijken.”

★★★★★ Dagblad van het Noorden

“Na het vorige succes van David Van Reybrouck waren de verwachtingen hooggespannen. ‘Para’ maakt ze waar.”

★★★★★ de Volkskrant

“Naast de fantastische prestatie van Vanden Broucke, maakt ook de tekst zelf veel indruk: Van Reybrouck weet de manier van vertellen van de militair perfect geloofwaardig te maken met een combinatie van jargon, galgenhumor en machinale doelgerichtheid. (…) ‘Para’ is zonder meer de moeite van het bezoeken waard”

Theaterkrant

“Een verbluffende, ontroerend-harde voorstelling.”

De Morgen

“Bruno vanden Broecke zet zijn misschien meest overrompelende vertolking ooit neer. Applaus”

De Standaard

tekst: David Van Reybrouck | regie: Raven Ruëll | spel: Bruno Vanden Broecke