Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

Breder dan Klassiek

Amsterdam Sinfonietta & Rufus Wainwright

Breder dan Klassiek

  • Woensdag 4 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 4 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Breder dan klassiek met Rufus Wainwright
De nieuwjaarstournee Breder dan klassiek van Amsterdam Sinfonietta is een begrip in de Nederlandse concertzalen. Met het idee van kruisbestuiving werkt het strijkorkest samen met pop-, jazz- en wereldmuziekartiesten. Dit leidde al tot vele memorabele optredens en uitverkochte zalen, met onder anderen Patrick Watson, Bobby McFerrin, Wende en De Dijk.

Voor 2017 kunnen we niemand minder dan de Amerikaanse-Canadese singer-songwriter Rufus Wainwright aankondigen, één van de belangrijkste songwriters van deze tijd. Wainwright is een rasmuzikant die in alle grote zalen ter wereld staat. Zijn bohemian lifestyle en briljante mix van theatrale pop, vaudeville, jazz en folkmuziek maken hem uniek en volgens Sting ook “tijdloos”. Volgens Elton John is hij “the greatest songwriter on the planet”. Wainwright heeft ook een passie voor opera en klassieke muziek en hij schreef ter gelegenheid van “Shakespeare 400 jaar” de muziek bij negen sonnetten van Shakespeare, verzameld op zijn nieuwste album Take All My Loves.

Programma
Het programma van de nieuwjaarstournee 2017 van Amsterdam Sinfonietta en Rufus Wainwright is bekend, voor de tour, die de titel ALL I WANT heeft gekregen, heeft Rufus Wainwright samen met het strijkorkest een heel persoonlijk programma samengesteld. De Amerikaans-Canadese singer-songwriter heeft een grote passie voor opera. Van de grote operacomponisten Verdi, Puccini en Berlioz worden aria’s en intermezzi gespeeld, en Wainwright zingt voor het eerst Tristes Aprets uit de opera Castor en Pollux van Rameau. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor Wainwright’s Canadese roots: hij speelt songs van zowel zijn ouders (Kate McGarrigle en Loudon Wainwright III) als van zijn tante (Anna McGarrigle). Ook brengt hij voor het eerst ‘I’m going in’ van de overleden zangeres Lhasa de Sela uit Montreal ten gehore en staan er nummers van de Canadese singer-songwriters Leonard Cohen en Joni Mitchell (‘All I Want’) op het programma. Tot slot heeft Wainwright, naast ouder werk, besloten het publiek te trakteren op nieuw, nog niet uitgebracht materiaal.

Website Rufus Wainright | Website Amsterdam Sinfonietta

 

Een mooie recensie voor Rufus Wainwright

Rufus Wainwright brengt op zijn nieuwe album Take All My Loves: 9 Shakespeare Sonnets een ode aan Shakespeare ter gelegenheid van zijn vierhonderdste sterfdag. Op het album staan negen sonnetten die de zanger in gezongen en gesproken versies opnam met gastvocalisten en acteurs, waaronder Florence Welch (Florence + The Machine), Anna Prohaska, Helena Bonham Carter en William Shatner. Het zaadje voor Take All My Loves werd zeven jaar geleden geplant toen de Amerikaanse toneelregisseur Robert Wilson aan Rufus Wainwright vroeg of hij de muziek bij zijn stuk Shakespeares Sonnets wilde verzorgen. In 2010 ging het toneelstuk in première waarbij de door Wainwright herschreven stukken werden uitgevoerd door The San Francisco Symphony. De flamboyante zanger kreeg de smaak te pakken en begon samen met de Britse componist Marius de Vries meer stukken van Shakespeare te herschrijven. Eerder al werkten de twee samen aan de albums Want One (2003) en Want Two (2004). Drie van de negen nieuwe sonnetten op Take All My Loves verschenen in 2010 in andere versies op Wainwrights album Songs For Lulu. Rufus Wainwright vertelt over zijn nieuwe album: “For me, recording this album has been a marriage made in heaven, as it combines my love of classical music with my love of pop music. Its literally historically fun. And made all the better by working again with Marius.”

Lees hier de volledige recensie.

“Take all My Love is Wainwrights eerbeton aan WIlliam Shakespeare, die op 23 april precies vierhonderd jaar geleden overleed. Hij heft een negental van ’s mans sonnetten in een nieuwe jasje gehesen, met hulp van een wagonlading aan gastvocalisten, – sprekers en een fikse band.”

Lees de volledige albumrecensie.

Albumrecensie LFL (Martin Cuppens)

”Deze plaat is een gemakkelijke kost, al spreekt Wainwright er in potentie een zeer breed publiek mee aan van zowel pop als muziek liefhebbers. Het is in elk geval een album waarop al zijn kwaliteiten samenkomen. Een waar kunststuk. ”
Lees hier de volledige albumrecensie

OOR (Mieke Atema)