Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta

& Alexander Melnikov

Amsterdam Sinfonietta

& Alexander Melnikov

  • Zondag 23 maart 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 23 maart 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Concertmeester en viool: Candida Thompson • piano: Alexander Melnikov

Schulhoff: Fünf Stücke für Streicher Mozart: Pianoconcert nr. 9 in Es, KV 271 ‘Jeunehomme’ R. Strauss: Metamorphosen in voor strijkers

Metamorphosen van Strauss
Amsterdam Sinfonietta viert dit seizoen haar 25ste verjaardag. Het strijkorkest groeit en bloeit in tijden dat het de muziekwereld niet echt voor de wind gaat. Er zijn buitenlandse optredens, een concertreeks met pianist Ronald Brautigam en tournees van de wereldberoemde bariton Thomas Hampson en onlangs nog met de Nederlandse popgroep De Dijk.

Uniek aan het ruim twintigkoppige ensemble is dat het zonder dirigent speelt. Met uitzondering van de cellisten spelen de musici dan ook staand, wat het makkelijker maakt om zo nodig even een blik op concertmeester en artistiek leidster Candida Thompson te werpen. “Je moet ongelooflijk alert zijn. Er staat niet iemand met een stok die je vertelt hoe het moet, je kunt niet zitten en afwachten” vertelde Thompson afgelopen najaar in een interview met de Volkskrant. Ook de avontuurszin zit de Amsterdamse strijkers in het bloed. Met de ‘Breder dan klassiek’-concerten, waarin de grenzen van de klassieke muziek worden erkend, hebben ze zelfs een heuse succesformule in handen. En ook dit concert belooft weer een belevenis te worden.

Ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Richard Strauss voert Amsterdam Sinfonietta een van de indrukwekkendste werken van de Duitse componist uit: ‘Metamorphosen’. Daarvóór hoort u Mozarts ‘Pianoconcert nr.9’, dat wordt uitgevoerd met pianist Alexander Melnikov. De eerste noten van de avond zijn voor Erwin Schulhoff, wiens ‘Fünf Stücke für Streicher’ geestige parodieën op de tango en de wals zijn.

“Melnikov’s playing has wonderful colour and imagination.” Frankfurter Allgemeine Zeitung

Sinfonietta Strijkersdag
Amsterdam Sinfonietta organiseert op zondag 23 maart i.s.m. De Oosterpoort en het Haydn Jeugd Strijkorkest de Sinfonietta Strijkersdag. Strijktalenten tot twintig jaar kunnen meespelen in een groot strijkorkest dat speciaal voor deze gelegenheid wordt geformeerd. De dag wordt om 19.00 uur afgesloten met een presentatieconcert in De Oosterpoort.

Het album ‘Dijkers & Strijkers’ van Amsterdam Sinfonietta en De Dijk is vandaag op nummer 1 binnengekomen in de GfK Dutch Album Top 100, lees hier het persbericht.

Lees hier alvast het programma.