Tips voor ESNS 2021

Tips voor ESNS 2021

Nieuws

De 35e editie van ESNS (Eurosonic Noorderslag), die van 13 t/m 16 januari plaatsvindt, wordt volledig digitaal. In samenwerking met NPO 3FM, dat eerder al een digitale editie van Lowlands verzorgde, worden de sets gratis gestreamd via de website van ESNS. Daarnaast is er ruime aandacht op Europese radiozenders en op televisie via NPO 3. Popjournalist Peter van der Heide, 3FM-dj Vera Siemons, dj St. Paul en diehard bezoeker Richard Ridder doken alvast in het gigantische aanbod en vertellen je welke acts je in 2021 extra in de gaten moet houden en welke streams je dus zeker moet bekijken.

Tips van Peter van der Heide

Rats On Rafts

Rats On Rafts

Deze band borduurt inmiddels een decennium eigenzinnig voort op het geluid van de jaren tachtig. Noem het new wave of postpunk, de Rotterdammers geven er een intrigerende draai aan. In 2021 verschijnt de derde plaat, Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths.

The Vices

The Vices

Dit jeugdige viertal houdt samen met stadgenoot Blanks de Groningse eer hoog. Zelfs in coronasetting overtuigt de vlotte rock-‘n-roll, zo bleek in september al in De Oosterpoort tijdens hun eigen ViceFest.

Luka

Luka

Knap gearrangeerde en sfeervolle elektronische pop. Dat is wat Luka Lukaszczyk laat horen op het pas verschenen First Steps Of Letting Go. Anders, maar net als de geboren Groningse Robin Kester heeft Luka een zekere verwantschap met de wereld die Eefje de Visser creëert. Alle drie op ESNS.

Lous and The Yakuza

Lous and The Yakuza

Marie-Pierra Kakoma (24), geboren in de voormalige Belgische kolonie Congo, was al te zien tijdens de afgelopen editie van Eurosonic. De dochters van Madonna dansen op haar single Tout Est Gore en met haar in oktober verschenen debuut Gore op zak is Kakoma dé grote ster van ESNS 2021.

The Cool Greenhouse

The Cool Greenhouse

Groot-Brittannië en Ierland vaardigen altijd wel een prettig ontregelende band af. Na recentelijk Shame, The Murder Capital en Fontaines D.C. is het nu de beurt aan dit stel met bravoure uit Londen. Dwars en repetitief.

Tips van DJ St. Paul

Yin Yin

Yin Yin

Een knal voor je kop krijgen op de Veronicaboot terwijl It’s My Life van Dr. Alban gedraaid werd, dat vat mijn muzikale puberteit in Maastricht wel samen. Tegenwoordig kun je er dankzij Yin Yin terecht voor de beste psychedelische funk.

Meskerem Mees

Meskerem Mees

Alleen maar een gitaar nodig hebben om te overtuigen is in tweeduizendnogwat al een prestatie op zich. Met Joe schreef de Belgische Meskerem Mees ook nog eens een universele evergreen voor de eeuwigheid.

Global Charming

Global Charming

Dat de betere postpunk tegenwoordig op fietsafstand gemaakt wordt, is duidelijk te horen op ESNS. Rats On Rafts, Personal Trainer en Global Charming zijn de heidense drie-eenheid van deze editie.

Robin Kester

Robin Kester

Een van de stemmen die 2020 draaglijk maakten. Laat Nick & Simon, Suzan & Freek en Sanne & Hans maar eens een liedje van Robin Kester horen en dan wil ik wel eens zien wie er het laatst huilt!

The Cool Greenhouse

The Cool Greenhouse

Scherpe teksten, goeie hooks en dito looks. The Cool Greenhouse uit Londen schrijft repetitieve popliedjes met een bewust aangemeten laat jaren zeventig DIY-attitude. Denk aan The Fall in de winter.

Tips van 3FM-dj Vera Siemons

Meetsysteem

Meetsysteem

Ricky Cherim, aka Meetsysteem, heeft op de valreep een van mijn favoriete albums van dit jaar uitgebracht. Hij neemt je mee naar een abstract universum vol elektronica, duistere Nederlandse  lyrics en dansbare pop.

Joya Mooi

Joya Mooi

Dit ex-3FM talent heeft al prachtige albums op haar naam staan, maar is een nieuwe weg ingeslagen met superspannende producties en bovenal haar warme stem die altijd overeind blijft.

Sassy 009

Sassy 009

The next big thing uit Scandinavië als je het mij vraagt. Voor liefhebbers van chaotische elektronica die zichzelf in thuisquarantaine graag even verliezen in ontregelende muziek.

My Ugly Clementine

My Ugly Clementine

No-nonsense in your face rock uit Oostenrijk: prachtig voorbeeld waarom Eurosonic zo’n fijne plek is om nieuwe bands uit Europa te ontdekken. Zelfverzekerd, energiek en catchy.

Chibi Ichigo

Chibi Ichigo

Een waanzinnige mix van Russische, Engelse én Nederlandstalige teksten door dit aanstormend talent uit België. Ik zag
haar begin dit jaar live op Grasnapolsky en kon niet stoppen met luisteren!

Tips van Diehard bezoeker Richard Ridder

The Vices

The Vices

Deze local heroes stonden nog maar een paar jaar geleden in de popkelder van Vrijdag. Wat later nam de beveiliging van Simplon nog hun fles likeur voor backstage in beslag, omdat ze nog minderjarig waren. Nu zijn ze zelf en hun sound een stuk volwassener. De vergelijking met The Arctic Monkeys is snel gemaakt, maar hun sound is geen copycat sound. The Vices zijn klaar om in 2021 Europa te veroveren. Hopelijk krijgen ze daarvoor de ruimte.

Katy J Pearson

Katy J Pearson

Met haar debuutalbum Return keert Katy J Pearson terug in de muziekwereld na het stoppen van de band Ardyn met haar broer. Bij een kleiner label maakt ze nu weer de muziek die ze maken wil. Folkpop met een countrysausje en autobiografische teksten. We horen een dame met overtuigende songs en een eigen smoel. Na Wales wordt het tijd voor de rest van Europa

Daði Freyr

Daði Freyr

Terwijl Nederland dacht dat Jeangu Macrooy voor Nederland het Songfestival ging winnen, wist de rest van Europa wel beter. Daði Freyr met zijn hippieachtige uiterlijk en zijn dansbare popsongs veroverde met Think About Things ook zonder het Songfestival de harten van vele Europeanen. In 2021 mag hij het namens IJsland nog een keer proberen. Of hij dat dan nog nodig heeft is maar zeer de vraag.

Sofia Portanet

Sofia Portanet

Is Europa klaar voor een tweede Neue Deutsche Welle? Op Eurosonic staan een aantal nieuwe in het Duits zingende bands, waarvan Sofia Portanet met haar aanstekelijke popsongs waarschijnlijk de veelbelovendste is. Ze weet een eigen stijl te ontwikkelen die de theatrale elementen van Nina Hagen en het bombastische van Falco weet te verenigingen. Nu de Brexit bijna daar is, is het tijd om het oor te wenden naar de Duitse grens.

Meskerem Mees

Meskerem Mees

Met ingetogen liedjes en verfijnd gitaarspel veroverde deze van oorsprong Ethiopische de eerste plaats van Humo’s Rock Rally. Ze speelt graag solo of met  een celliste. Haar drive om muziek te maken ontstond toen ze een zomer lang haar vaders platencollectie met veel Beatles beluisterde. Haar voornaam betekent ‘nieuw begin’. Dat kan Eurosonic voor haar betekenen.