Thuisblijven met.. Jeangu Macrooy

Thuisblijven met.. Jeangu Macrooy

Blog

Lege theaters, stille concertzalen: sinds donderdag 12 maart zitten de deuren op slot. In plaats van het publiek te vermaken met mooie, aangrijpende, grappige en ontroerende voorstellingen en concerten, zitten artiesten zoals bijna iedereen in thuisquarantaine. Hoe beleven zij de situatie?

“Mijn eerste theatertour, Horizon, zou op 27 maart in première gaan. Ik was thuis toen het nieuws kwam dat de theaters en concertzalen dichtgingen. Ik ben direct met mijn management op zoek gegaan naar vervangende data. Want het was al snel duidelijk dat het allemaal langere tijd zou gaan duren.”

Niet alleen jouw theatertournee lag eruit, niet veel later ging er ook een streep door het Songfestival, waar jij met het lied Grow aan zou deelnemen. Hoe kwam dat binnen?

“Het was niet het eerste grote evenement dat gecanceld werd, dus het hing al in de lucht. Eerst hoopte ik nog dat het verplaatst zou worden naar het najaar. We waren met een groot team keihard aan het werk om iets heel moois neer te zetten. Zaterdag 16 mei moest het allemaal gebeuren. En ineens werd dat verbroken. De teleurstelling was groot, maar ik begrijp de beslissing heel goed. Onze gezondheid gaat voor alles.”

Heb jij de knop snel kunnen omzetten?

“Ik ben van nature niet iemand die zich erg druk maakt om dingen waar ik toch geen invloed op heb. Toch heb ik wel even tijd nodig gehad om het te verwerken en mijn hoofd weer leeg te maken. Inmiddels heb ik de switch gemaakt en ben ik bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. De wetenschap dat voor veel mensen de wereld er ineens anders uitziet, geeft op een bepaalde manier ook troost. We’re in it together.”

De European Broadcasting Union organiseert op 16 mei een alternatief voor het liedjesfestival. Ik las dat alle deelnemers gezamenlijk iets gaan doen, zij het op afstand…

“Ehhh…nou eerlijk gezegd weet ik op dit moment zelf ook nog niet hoe dat er precies uit gaat zien. Maar ik vind het wel heel erg leuk dat er iets gaat gebeuren op de dag dat de finale van het Songfestival zou plaatsvinden. Het competitie-element is eruit, de focus zal liggen op verbinding. Ook in deze tijd van afstand.”

Hoe vul jij je dagen?

“Ik ben iedere dag in mijn homestudio bezig met het schrijven van nieuwe liedjes, iets waar ik het afgelopen half jaar nauwelijks tijd voor heb gehad, behalve dan voor Grow, het songfestivallied. Het schrijven geeft me energie. Hoe vervelend deze crisis ook is: in de rust en ruimte ontstaan ook weer nieuwe dingen.”

Kan muziek ons helpen dit soort nare tijden het hoofd te bieden?

“Muziek kan ons zeker helpen in dit soort nare tijden, daar ben ik van overtuigd. Het kan je troosten, hoop geven en moed inspreken. Muziek zorgt voor verbinding. En dat hebben we nu heel hard nodig. We moeten hier samen uitkomen.”

Jeangu Macrooy zou 24 april naar Groningen zijn gekomen met Horizon.