Rockit festival in Groningen breidt line-up uit met nieuwe namen

Rockit festival in Groningen breidt line-up uit met nieuwe namen

Nieuws

De charismatische bassist Richard Bona staat tijdens het Rockit festival op 13 november in De Oosterpoort met Richard Bona/Alfredo Rodriguez Group. Daarnaast brengt het festival Nederlands talent met het trio Niels Broos/Jamie Peet/Jasper Blom en de rijzende sterren van SMANDEM. Ook brengt trompettist Theo Croker zijn nieuwe album ten gehore. Ook voegt het festival de Vlaamse Naima Joris toe aan de line-up. De organisatie vult daarmee het gat van Marcus Miller en Avishai Cohen ‘Big Vicious’, die door de pandemie de tour helaas moesten annuleren. 

Richard Bona raakte op jonge leeftijd gefascineerd door Jaco Pastorius. Inmiddels staat de Grammy-winnaar bekend als een van de beste in zijn vak. Alfredo Rodriguez verliet na een klassieke scholing zijn thuisland Cuba om in de VS zijn droom na te jagen. Hij verweeft zowel Bach en Stravinsky als zijn Afro-Cubaanse en jazzroots in zijn spel. Geen wonder dat gelijkenissen met Chick Corea en Keith Jarrett nooit ver weg zijn. Met Richard Bona / Alfredo Rodriguez Group laten beide zien hoe unieke muzikale achtergronden toch een samenhangend, inspirerend geheel kan vormen.

Het Amsterdamse SMANDEM. bewijst opnieuw dat talent en open-minded zijn genres doet vervagen in pure energie. Met inspiratiebronnen van Herbie Hancock, Christian Scott en Wayne Shorter tot Travis Scott en Drake produceert het viertal een stijl die geworteld is in de jazztraditie maar niet belemmerd wordt door stijlgrenzen of formaliteiten.

Trompettist Theo Croker is een avontuurlijke jazzmuzikant die bekend staat om zijn kosmisch georiënteerde, spiritueel verlichtte kijk op post-bop, funk en fusion. Tijdens de pandemie trok hij zich terug in zijn huis om te werken aan zijn zesde album. Het resultaat: BLK2LIFE || A FUTURE PAST

Voor toetsenist Niels Broos en drummer Jamie Peet zijn improvisatie één van de interessantste aspecten van muziek. De twee blijven elkaar tegenkomen, steeds weer in wisselende muzikale formaties. Tijdens het online festival Transmission werd een gelegenheidstrio met Jasper Blom in het leven geroepen, en dat smaakte naar meer!

Zelf omschrijft Naima Joris haar muziek als saudade, een mix van gevoelens van verlies, heimwee en hopeloze liefde. Met haar populaire lockdowncovers is het geen wonder dat haar EP hoge ogen gooit. Met een subtiele piano- en saxofoongeluiden creëert ze een prachtige basis waar haar stem op rust: een deken voor de ziel.

Voor de vierde editie zijn eerder al Brad Mehldau Trio, Metropole Orkest & Louis Cole, Rymden feat. Wesseltoft / Berglund / Öström, Kamaal Williams, Sons of Kemet, Nubya Garcia, Mark Lettieri Group, Kassa Overall, Tineke Postma – Freya Group, Vijay Iyer Trio feat. Linda May Han Oh & Tyshawn Sorey, Mary Halvorson Code Girl, Kaki King, Luka, Joel Ross en Ava Trio bevestigd.