Plafond foyer Stadsschouwburg gerestaureerd

Plafond foyer Stadsschouwburg gerestaureerd

Nieuws

In dit voorjaar is (aardbevings)schade ontstaan aan het plafond van de foyer van de Stadsschouwburg. Het Groninger Monumentenfonds heeft samen met SPOT het herstel met spoed opgepakt, met het oog op de start van het nieuwe theaterseizoen.

Rijksmonument
De Stadsschouwburg is een rijksmonument en dateert van 1881-1883. Dat is ook de leeftijd van het plafond in de foyer. In 2015/2016 heeft er een grote restauratie van de Stadsschouwburg plaatsgevonden. De foyer is toen ook aangepakt met een nieuwe vloer, nieuw behang en een nieuwe bar.

Kleuronderzoek
Met de huidige ingreep is ook het plafond zorgvuldig in oude luister hersteld. Om tot een historisch verantwoorde keuze te komen, is daarbij kleuronderzoek uitgevoerd. De verschillende kleurperiodes vanaf de bouw in 1883 zijn in beeld gebracht. Er kwamen verrassende kleuren tevoorschijn waaronder bruin, groen en roze. Als we nu naar boven kijken, kunnen we een plafond zien dat sterk gelijkend moet zijn met het plafond zoals het er bij de opening van de schouwburg uit heeft gezien. Een prachtig eindresultaat!

Het Groninger Monumentenfonds
De provincie Groningen heeft 2166 rijksmonumenten, waarvan er 634 in de stad Groningen staan. Achter elk van deze monumenten schuilt een verhaal. De verhalen laten de geschiedenis van Stad en Ommeland zien en zijn een inspiratiebron voor velen. Het behoud van monumenten is belangrijk, de verhalen die erbij horen nog belangrijker. Daarvoor bestaat het Groninger Monumentenfonds. Over de afwikkeling van de schade aan het plafond van de foyer van de Stadsschouwburg onderhoudt het Groninger Monumentenfonds contact met het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Foto: Knelis