Column: Oorsmeer

Column: Oorsmeer

Blog

Door Sylvia Brouwer, theatermarketeer bij SPOT Groningen

“Heb je even voor mij?” Het is weer donderdagmiddag. Mijn dierbare collega Marc doet het weer. Hij plant een oorwurm in mijn hoofd. Een oorwurm waar ik gerust het hele weekend zoet mee ben. Een oorwurm waar ik best een beetje gek van word. En mijn omgeving ook.

Een oorwurm is een melodie, of eigenlijk een stukje daarvan, die in je hoofd blijft hangen. Je zit er meestal niet op te wachten. Best leuk voor eventjes. Als het voor de tachtigste keer bovendrijft, komt het soms ineens je strot uit. Het is ongetwijfeld de grote droom van iedere songwriter om een liedje te schrijven dat goed blijft plakken, maar hoe schrijf je zo’n hit? Een recept is er niet helaas. Er zijn wel een paar vaste ingrediënten te bedenken. Het tempo ligt vaak hoog, de melodie is herkenbaar en bevat veel herhaling. Je moet er goed op kunnen dansen en sporten. Kinderliedjes zijn bij uitstek geschikt als oorwurm.

Het ene martelliedje is hardnekkiger dan het andere. Waanzinnig gedroomd, Ich Bin Wie Du, Bonnie kom je buiten spelen en het hele oeuvre van K3 blijven regelmatig in mijn hoofd hangen. Tot vervelens toe herhaal ik zinnen als “Bonnie kom je buiten spelen, Bonnie kom je gauw op straat” en “Hand in hand, oog in oog, alle kleuren van de regenboog”. Ik heb ook gewoon pech. Vrouwen schijnen er meer last van te hebben dan mannen. Hoe meer je met muziek hebt, hoe ingewikkelder en oncontroleerbaarder de oorwurmen zich kunnen gedragen. En als je gestrest of moe bent, dan ben je helemaal de klos.
Oorwurmen kunnen ook best leuke liedjes zijn. Alleen weten die deuntjes zelden de ingang naar mijn hersenen te vinden. Ze nemen liever afslag Hoevelaken of Shangri-la dan New York of Oost-Berlijn.

Hoe je eraan komt zal me een zorg zijn. Hoe kom je er weer vanaf? Er zijn allemaal trucjes voor handen. Zo zou het helpen om het liedje helemaal af te luisteren of iets totaal anders op te zetten. Daarbij moet je waken voor nieuwe oorwurmen. Een pakje kauwgom wegkauwen zou ook effect kunnen hebben.
Wat bij mij goed werkt weet ik nog niet. Tot die tijd kan ik er gewoon niets aan doen. Dus…

heb je even voor mij?
maak wat tijd voor me vrij
ieder uur van de dag
denk ik steeds aan jouw lach
alleen jij maakt me blij