Nieuwe namen voor Rhythm & Blues Night!

Nieuwe namen voor Rhythm & Blues Night!

Nieuws

Nieuwe namen bekend voor de 31e editie Rhythm & Blues Night 2023!

Vandaag maken we maar liefst acht nieuwe toevoegingen aan het programma van de 31e editie Rhythm & Blues Night bekend. Op zaterdag 29 april komen Kitty, Daisy & Lewis, Jim Jones All Stars, Leif De Leeuw Band, Martin Harley, Nick Waterhouse, Theo Lawrence, Barrence Whitfield and the Savages en Lee Bains + The Glory Fires ook naar De Oosterpoort. Daarmee wordt het een lekker gevarieerde avond vol ouderwetse rhythm & blues, onversneden deltablues, groovy funk, southern rock, stevige rock-‘n-roll en zelfs een vleugje gospel.

Al drie decennia brengen we topacts uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues bij elkaar onder één dak. De komst van smaakmakers Kenny Wayne Shepherd, David Eugene Edwards, Ana Popovic en Jason Ringenberg & His Barnstormers was al eerder bekend gemaakt.

De kaartverkoop is al in volle gang via de website van SPOT Groningen en via www.rhythmbluesnight.nl waar tevens alle informatie te vinden is.

 

KITTY, DAISY & LEWIS
Poets je dansschoenen op en haal je vintage outfit maar uit de kast, want Kitty, Daisy & Lewis komen naar de Rhythm & Blues Night. Met hun aanstekelijke mix van vintage country, rammelende garagerock, rockabilly, jaren-zestig-meiden-pop, soul en rhythm en blues maakte het trio al heel wat vrienden. Hun vier tot nu toe verschenen platen – Kitty, Daisy & Lewis (2008), Smoking in Heaven (2011), The Third (2011) en Superscope (2017) – zijn een beetje van alles en van alles een beetje. Maar van al die beetjes word je wel heel erg vrolijk.

JIM JONES ALL STARS
In 2008 maakte de wereld kennis met ruige strot van de Britse rock-‘n-roll-evangelist Jim Jones. Het in 48 uur opgenomen album The Jim Jones Revue is een zinderende vergaarbak van 50s rock, country, blues en gospel. In 2014 zet de zanger-gitarist zijn missie voort met Jim Jones and the Righteous Mind. Het geluid was iets donkerder geworden, met ruimte voor voodoo en psychedelica. “Ridiculously thrilling”, schreef Record Collector. En nu komt de hogepriester van de kick-ass-rock-‘n-roll met zijn gloednieuwe project naar De Oosterpoort: de Jim Jones All Stars. De debuutsingle It’s Your Voodoo Working is een explosieve voorbode van het album Ain’t No Peril, dat vlak voor de Rhythm & Blues Night verschijnt.

LEIF DE LEEUW BAND
De Leif de Leeuw Band is dé southern jam band van Europa. Leif is zeven keer op rij uitgeroepen tot beste blues rock gitarist van de Benelux en Sem Jansen is winnaar van het tv-programma ‘Hit the Road’. Met zes man sterk bezorgen de mannen van de band een show met vlammende gitaarsolo’s, twee duellerende drummers, scheurende hammond sounds waarin improvisatie in sterke verhalende songs centraal staat. Voor de liefhebbers van Allman Brothers Band, DeWolff, Tedeschi Trucks Band, Little Feat, Warren Haynes, Gov’t Mule en Derek and the Dominos is het een ‘must’ om een optreden van de Leif de Leeuw Band te gaan zien.

MARTIN HARLEY
Gitarist en singer-songwriter Martin Harley reist al decennialang de wereld over om te surfen en op te treden. De Welshman vond zijn eigen geluid na het horen van de score die Ry Cooder op zijn slidegitaar schreef voor Wim Wenders’ film Paris Texas. Harley staat inmiddels bekend als een van ’s werelds beste lapsteelspelers en brengt de muziek terug naar de essentie: het vertellen van verhalen. Zijn soloconcerten zijn een aangename mix van anekdotes, droge humor en vooral “a masterclass in taste, style and roots blues” (Guitarist Magazine). Harley neemt onder meer zijn honderd jaar oude Weissenborn-gitaar mee naar De Oosterpoort.

NICK WATERHOUSE
De gestroomlijnde vintage sound van de Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer Nick Waterhouse is stevig geworteld in jazz, soul en 50s rock-‘n-roll. Op zijn zestiende speelde hij al in de underground muziekscene van San Francisco. In 2010 bracht Waterhouse zijn debuutsingle Some Place uit, die volledig analoog werd opgenomen, gemixt en gemasterd en vervolgens met de hand geperst in een kleine oplage. Het zegt veel over de ontwikkeling van Waterhouse dat deze plaatjes inmiddels collectors items zijn. Zijn meest recente, vijfde album Promenade Blue verscheen in 2021. De opnieuw volledig analoog vastgelegde plaat klinkt laidback en ingetogen, een amalgaam van soul, pop, jazz en doo wop.

THEO LAWRENCE
Country? Gospel? Bluegrass? Franse vader? Canadese moeder? De ingrediënten die Theo Lawrence meeneemt naar het podium van De Oosterpoort zijn niet alledaags. De zanger-gitarist ontmantelde een paar jaar geleden zijn groep Theo Lawrence and the Hearts om lekker zijn eigen gang te kunnen gaan. En die gang betekent voorlopig een stevig countrygeluid, zo liet zijn solodebuut Sauce Piquante uit 2019 horen. Het album staat vol traditionele country en moeraspop, met vleugjes cajun en tex-mex. Zijn grote droom is om het verhalende van de country, de energie van de rock-‘n’-roll en de groove van de soul in één liedje te persen. Misschien lukt hem dat vanavond.

BARRENCE WHITFIELD AND THE SAVAGES
Eind jaren zeventig meldde de blues-, rock- en soulmachine Barrence Whitfield and the Savages zich met stampende, rauwe en ruige liveconcerten aan het muziekfront. Door hun liefde voor oude soul, de bizarre longinhoud van Whitfield en de explosieve dansfeesten die ze op de podia neerzetten, groeide band uit tot een gerespecteerde cultact. In de jaren negentig was het wat stil rond de band, maar rond 2010 verscheen ineens een nieuwe plaat en sindsdien maakt de band de podia wereldwijd weer onveilig. “A great cult act, a triumph of substance over style, with a bunch of terrific records to boot.” (Allmusic)

LEE BAINS + THE GLORY FIRES
Lee Bains III + the Glory Fires uit Birmingham, Alabama combineert de branie van southern rock, het compromisloze van de punk, het diepgravende van de indierock en de grooves van de R&B. In zijn intelligente en zeer persoonlijke liedjes verkent Bains niet alleen de complexe sociaal-politieke erfenis van het zuiden van de Verenigde Staten waarin hij opgroeide, maar ook de persoonlijke demonen die hem sindsdien opjagen. Voor het vijfde album, dat in augustus ’22 verscheen, nam Bains Drive-By Truckers-producer David Barbe in de arm. Het betekende een nieuwe, meer folky sound, met gastmuzikanten, blazers en strijkers, hoewel nog steeds verbazingwekkend vertrouwd. “Een hoogtepunt is de carrière van Lee Bains en de zijnen.” (altcountry.nl)

FESTIVALINFORMATIE
Zaterdag 29 april, 16.00 uur
SPOT/De Oosterpoort
Ticket: € 48,50  (incl. servicekosten)

Kaartverkoop is in volle gang
Voor meer info of tickets klik op onderstaande link

www.rhythmbluesnight.nl
Kassa De Oosterpoort, Trompsingel 27