Ontdek Masterpiece met Tsjaikovski’s Vierde Symfonie

Ontdek Masterpiece met Tsjaikovski’s Vierde Symfonie

Nieuws

SPOT Groningen & Noord Nederlands Orkest presenteren: Masterpiece

Het Noord Nederlands Orkest is als huisorkest van SPOT Groningen vaste bespeler van de Grote Zaal van De Oosterpoort. In oktober voegen zij een nieuw hoofdstuk toe aan deze al jarenlange samenwerking met de allereerste gezamenlijke productie: Masterpiece, een bijzonder project waarbij bezoekers op een heel nieuwe manier een symfonisch meesterwerk beleven. Voor deze eerste editie is gekozen voor Tsjaikovski’s Vierde Symfonie, een fascinerend muzikaal verhaal waarin de hoogromantische componist zich diep in zijn ziel liet kijken. Niet alleen Tsjaikovski’s muziek wordt van allerlei kanten belicht, je komt ook van alles te weten over zijn inspirerende en soms aangrijpende levensverhaal. Of je nu voor het eerst een meesterwerk in de concertzaal beleeft of een doorgewinterde Tsjaikovski-liefhebber bent, Masterpiece wordt voor iedereen een prachtige muzikale ervaring.

De avond begint als een ontdekkingstocht, waarbij je als bezoeker in festivalsetting van onderdeel naar onderdeel gaat en zelf bepaalt wat je wilt zien of horen en in welke volgorde. Verspreid over allerlei plekken in De Oosterpoort is er van alles te beleven. Zo voeren NPO Klassiek-presentatrice Jet Berkhout, een verkleind NNO en NNO’s chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen je mee langs een aantal hoogtepunten uit de Vierde Symfonie. Schrijver Arthur Japin duikt aan de hand van zijn roman Kolja in het mysterie rond de dood van Tsjaikovski. Pianist Mike Boddé maakt er een heel nieuw stuk van in verschillende jazzstijlen, muziekhistorica Tea Stamhuis stelt je voor aan een aantal vrouwen die een bepalende rol speelden in het leven van de componist en musici van het NNO onthullen de persoonlijke geheimen van hun vak. Bijzonder wordt ook het gesprek met Miss International Queen 2023 Solange Dekker, waarin – tien dagen na World Coming Out Day – wordt stilgestaan bij de positie van de LHBTIQ+ers. Hoe was dat in de tijd van Tsjaikovski? En hoe is dat nu, in Nederland en de rest van de wereld?

Na deze ontdekkingstocht luister je tijdens het tweede deel van de avond met totaal andere oren naar het hoogtepunt van Masterpiece: Tsjaikovski’s Vierde Symfonie, uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest. Een autobiografisch werk dat hij schreef tijdens een dramatische periode in zijn leven waarin hij, impulsief en lijnrecht tegen zijn homoseksuele gevoelens in, trouwde met een van zijn leerlingen: Antonina Miliukova. Een huwelijk dat de componist op de rand van een zenuwinzinking bracht en binnen twee maanden eindigde.

“Eindelijk ben ik gaan begrijpen dat er niets zo vergeefs is als het willen zijn van datgene, wat ik van nature niet ben.” Tsjaikovski schreef deze woorden in een brief aan zijn broer Anatoli. Hoe pijnlijk moet het zijn geweest om te leven in een tijd waarin homoseksualiteit in kringen van kunstenaars en intellectuelen weliswaar min of meer getolereerd werd, maar daarbuiten een groot taboe was? Om te moeten balanceren tussen wie je diep van binnen bent en wat de buitenwereld van je verwacht én wel of niet accepteert? In zijn Vierde Symfonie toont Tsjaikovski zijn ware gevoelens. Het is muziek over tegenslag, over het noodlot dat ons belemmert om het ware geluk te bereiken, maar ook over prettige herinneringen en opluchting. Maar het is vooral een werk waarover Tsjaikovski schreef: “Misschien vergis ik me, maar volgens mij is deze symfonie het beste wat ik tot nu toe geschreven heb. Nu weet ik dat er iets uit mijn veer komt dat voorbestemd is niet vergeten te worden.”

Ontdek een van Tsjaikovski’s geliefdste werken en duik in zijn inspirerende levensverhaal tijdens deze eerste editie van Masterpiece. Het complete programma kun je hier vinden.