Kidsreporter Wouter bij première Back to Oz

Kidsreporter Wouter bij première Back to Oz

Blog

Door Wouter van der Werf, kidsreporter

Back to Oz

Verrassende hartverwarmende wintermusical

Vrijdag 20 december ging de wintermusical Back to Oz in première. Een klassiek verhaal in een verrassende en vernieuwende uitvoering. De zaal is uitverkocht, de bezoekers komen aan over de gele loper in plaats van de rode loper. Iedereen heeft er zin in.

Als ik vraag wat de mensen denken te gaan zien vanavond, verwacht iedereen iets anders. De ene persoon geeft aan dat ze komen kijken omdat ze als kind het verhaal zo mooi vonden. Jongeren laten het gewoon op zich afkomen en anderen komen juist voor de speciale mix van toneel maken.

Want wat deze co-productie van Het Filiaal theatermakers , K.O. Brass, Slagwerk Den Haag en Stadsschouwburg Utrecht zo bijzonder maakt, is de combinatie van toneel, live gefilmde projecties van miniatuur decors (door Stefanie Bonte) op een metersgroot beeldscherm en fantastische live muziek en special effects. Dit alles met elkaar maakt deze voorstelling echt een knettergekke en verrassende, maar ook hartverwarmende familievoorstelling.

Ook het verhaal is in een moderne versie. Als in de tv-studio tijdens de uitzending van het weerbericht alles op hol slaat, belandt weervrouw Doortje (Naomi van der Linden) plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz. Met haar nieuwe vrienden Blik (Sasha Muller), Stro (Maurits van den Berg) en Leeuw (Jaike Belfor) gaat ze op zoek naar de Grote Oz. Want misschien kan hij ze helpen aan verstand, hart en moed. Ze trotseren de gevaren van de Gele Bakstenen Weg, maar komen ze ooit nog terug? En is de Grote Oz wel zo ‘groot’?

In de pauze vraag ik nog wat mensen wat ze van de voorstelling vinden. Iedereen is erg verrast door de snelheid en afwisseling van toneel, live projecties en levendige live muziek. Sommige vooral oudere bezoekers moesten even wennen aan deze nieuwe manier van toneel maken, maar aan de reacties van vooral de jongeren in het publiek was te horen dat iedereen volledig in het verhaal werd mee getrokken en heeft genoten.

Ik vond zelf de voorstelling ook heel erg leuk, ik heb al heel veel voorstellingen gezien, maar deze is toch echt anders dan andere. Ondanks dat ik het verhaal al kende, was ik toch erg verrast door de manier waarop het verhaal in een nieuw jasje is gestoken en door alle projecties. Er gebeurt veel op het toneel, maar het wordt geen chaos. De acteurs hebben allemaal hun rol erg mooi neergezet, maar de heks (Henke Tuinstra) vond ik echt hilarisch.

Deze voorstelling moet u echt gaan zien! Op 24 januari is Back to Oz te zien in De Stadsschouwburg in Groningen.

Wouter van der Werf, kidsreporter