Gemeente Groningen presenteert ambities voor het Stationsgebied

Gemeente Groningen presenteert ambities voor het Stationsgebied

Nieuws

De gemeente Groningen presenteerde vandaag de ambities voor het Stationsgebied van Groningen. Een gezellig druk Stationsgebied, waar van alles te beleven is. Typisch Groningen, ingericht met respect voor historie, maar ook met ruimte voor gewaagde vernieuwing en een hoofdrol voor cultuur. Van een gebied gedomineerd door verkeer en kantoren naar een gebied waar mensen graag vertoeven. En een gebied waar ze kunnen wonen, werken, studeren, uitgaan en recreëren. Dit is de ingrijpende metamorfose die het college van B&W schetst in de strategische agenda voor het Stationsgebied. In de agenda staan het toekomstbeeld en de ambities voor over 10-15 jaar, die de komende periode verder uitgewerkt worden in concrete plannen. De agenda vormt de basis voor het gesprek hierover met eigenaren, ontwikkelaars, ondernemers, organisaties, buurt en stad. 

“Van er om heen, door heen, naar er heen”. In de toekomst heeft het station aan beide kanten volwaardige entrees, die uitkomen op ruime, groene pleinen, die het gebied via een groene zone voor voetgangers en fietsers verbinden met de Binnenstad en het Stadspark. Zo krijgt het monumentale stationsgebouw weer een prominente plek als hoofdentree. Reizigers gaan door de prachtige stationshal richting sporen en busperrons. Zij kunnen snel en makkelijk wisselen tussen lopen, (OV-)fietsen, bussen, treinen en taxi’s. Het wordt een levendig gebied, een top kantorenlocatie, waar je ook kunt wonen en waar veel voorzieningen zijn. Er is veel groen, er zijn zitplekken aan het water en het is er sociaal veilig. Ten zuiden van het station komt een nieuwe, groene, duurzame en autoluwe wijk Spoorkwartier. Het muziekcentrum De Nieuwe Poort vormt hierin het bruisende middelpunt, op het gebied van cultuur, maar ook met een breed maatschappelijk- en onderwijsprogramma. 

Vervolg
Tijdens het opstellen van de strategische agenda zijn gesprekken gevoerd met eigenaren, ontwikkelaars, belangenorganisaties en buurtverenigingen. De komende periode staat in het teken van het verder uitwerken van plannen samen met deze partijen, de buurt en de stad. De realisatie van de ambities brengt een investering van naar schatting tussen de 85 en 95 miljoen met zich mee, exclusief de ontwikkeling van het Spoorkwartier en het nieuwe muziekcentrum. Nadat de raad de strategische agenda heeft vastgesteld, staat de uitwerking van een strategie voor de bekostiging op het programma, en het opstellen van een nota van uitgangspunten voor Stationsgebied Noord. Voor Stationsgebied Zuid neemt de raad in het tweede kwartaal een besluit over het stedenbouwkundig plan Spoorkwartier en de investering in het nieuwe muziekcentrum.

Kijk voor meer informatie en de strategische agenda op de website van de gemeente Groningen.