Even voorstellen: De Wijkspotters

Even voorstellen: De Wijkspotters

Nieuws

Al drie seizoenen lang neemt een Groningse wijk onder leiding van De Wijk De Wereld de Stadsschouwburg over. Afgelopen seizoen liet Beijum van zich horen in een bijzondere voorstelling met verhalen van wijkbewoners, verbeeld in theater, dans, muziek en alles daartussen in. Dit seizoen duikt DWDW met een club professionele theatermakers de wijk Vinkhuizen in om in juni weer een mooie voorstelling op de planken te brengen. Maar ook Beijum blijft met DWDW verbonden aan de Stadsschouwburg. Tien wijkbewoners die vorig jaar meededen, vormen vanaf dit seizoen de Wijkspotters.

De Wijkspotters gaan naar een aantal voorstellingen die met hulp van theaterprogrammeur Henk Kuiper zijn geselecteerd. Zij zijn de theaterambassadeurs voor de wijk. Gedurende het seizoen delen ze hun ervaringen met de wijk en de rest van de stad en geven ze tips voor de voorstellingen die komen. Aan het eind van het seizoen geven ze het stokje weer door aan een nieuwe club Wijkspotters uit Vinkhuizen.

De Wijkspotters van dit jaar zijn Marie-Josée, Ron, Patricia, Lenie, Willy, Abdul, Fredy, Mimouna, Elies en Myra. In de Agenda’s van dit seizoen en op de socials van DWDW en SPOT Groningen zullen ze zich voorstellen en hun ervaringen delen.

Wijkspotter Marie-Josée over theater en Swan Lake van Club Guy & Roni

Wijkspotter Marie-Josée over theater en Swan Lake van Club Guy & Roni

“Tijdens de afgelopen editie van De Wijk De Wereld stond ik zelf voor het eerst op het podium in de Stadsschouwburg. Ik hou heel erg van koken, dus deelde ik mijn recept voor Congolese Kip met Pindasaus met het publiek. Ik vond dat heel erg leuk om te doen. De Stadsschouwburg is zo’n mooie plek om te spelen en alles was ook heel professioneel geregeld. Daardoor kijk ik nu met andere ogen naar theatervoorstellingen.

De eerste voorstelling die we als Wijkspotters bezochten was Swan Lake van Club Guy & Roni, die zich afspeelde op verschillende locaties in De Oosterpoort. Eigenlijk een beetje zoals De Wijk De Wereld dat voor corona ook deed in de Stadsschouwburg. Nu ken ik allebei de locaties dus heel goed. De dansvoorstelling heeft me geraakt, al kan ik niet precies zeggen waarom. Het was niet heel duidelijk wat het verhaal was, maar voor mij ging het over macht en kracht. Er werd met heel veel overtuiging gedanst, de performers gaven nooit op, al moest het heel vermoeiend zijn. Je zag de uitputting. Ik ben zelf ook iemand die niet snel opgeeft. Het was heel inspirerend om te zien met hoeveel liefde de dansers zich overgaven aan het moment. Ik bleef naar ze kijken, ook omdat de kostuums heel erg mooi waren. Het waren zwanen, maar wel op een aparte manier. Petje af voor degene die dit heeft gemaakt!

Ik kijk uit naar de andere voorstellingen die we als Wijkspotters gaan zien. Het mooie aan theater vind ik dat een verhaal op een bijzondere manier aan iedereen verteld kan worden en iedereen het zo kan meemaken. Als Wijkspotters mogen we dat samen doen gelukkig, want ik hou ervan om onder de mensen te zijn. Alleen is maar alleen en dat is veel minder leuk.”

Foto’s: Ronald Lowijs