Eerste namen Rhythm & Blues Night 2024!

Eerste namen Rhythm & Blues Night 2024!

Nieuws

Walter Trout en The War and Treaty prijken bovenaan het affiche waarop de eerste namen voor de 32e editie van de Rhythm & Blues Night vermeld staan. Het zijn smaakmakers tussen de vele topacts die zaterdag 11 mei naar het Groningse festival in De Oosterpoort toekomen. Voor liefhebbers van blues en aanverwante muziekstijlen is de Rhythm & Blues Night vaste prik op de agenda vanwege de goede sfeer en fijne selectie artiesten uit de internationale blues, roots en rhythm ‘n’ blues scene.

Ook The Seatsniffers, D.K. Harrel, Barrelhouse, Kitty Liv, The Reverend Peyton’s Big Damn Band en Ledfoot zijn vandaag bevestigd voor het Groningse festival. Meer namen volgen uiteraard snel.

De kaartverkoop voor het festival start vrijdag 1 december om 12:00 uur via DEZE PAGINA 

Flyer Rhythm & Blues Festival 2024 met daarop de namen van de artiesten, de verslagen hond / wolf als icoon en het logo

WALTER TROUT
Gitarist Walter Trout speelde met giganten als Canned Heat, John Lee Hooker en de legendarische John Mayall’s Bluesbreakers. Sinds 1989 doet hij het op eigen kracht. Orkaankracht, mogen we wel zeggen, want deze blueslegende blaast met zijn waanzinnige gitaarspel iedereen van het podium. In 2017 stond Trout als onbetwiste headliner op het affiche van de Rhythm & Blues Night. Zijn in 2022 verschenen dertigste (!) soloalbum Ride is een mooie reden om dat opnieuw te doen.

THE WAR AND TREATY
The War and Treaty – Michael Trotter Jr. en Tanya Trotter – leverde in 2018 met Healing Tide een geweldige debuutplaat af. Elf warmbloedige songs variërend van soul, blues, gospel, rhythm & blues tot country en zelfs een vleugje rock, gebracht met zoveel passie en energie dat herinneringen aan het legendarische duo Ike & Tina Turner als vanzelf voorbijflitsten. In 2023 verscheen het derde album van dit enorm getalenteerde koppel, Lover’s Game.

THE SEATSNIFFERS
The Seatsniffers zette jarenlang de podia op z’n kop met een brute mix van rock-‘n-roll, rhythm & blues, rockabilly, soul, blues en ska. Tot het in 2012 ineens gedaan was. Ruim tien jaar bleef het stil, maar sinds hun uitverkochte show in De Roma (Antwerpen) in april 2023 gaan de Belgische rockabilly-iconen weer ouderwets los. Korte, maar ijzersterke songs, kick-ass riffs, een paar liter bier en een overdosis rock-‘roll!

D.K. HARRELL
Zanger en gitarist D.K. Harrell is misschien wel de snelst rijzende ster binnen de bluesscene. Op 24 april wordt hij 26, maar als je hoort hoe hij op zijn debuutalbum The Right Man de Chicago-blues van nieuw vuur voorziet, zou je denken dat hij al jarenlang meedraait. Zijn gitaarspel roept herinneringen op aan helden als Freddie King, Albert Collins en vooral B.B. King. “D.K. Harrell is de toekomst van de blues, onthoud deze jongeman.” (Blues Magazine)

BARRELHOUSE
Na exact vijftig jaar – in dezelfde bezetting! – heeft Barrelhouse besloten dat het mooi is geweest. In 2024 brengen ze een knallend slotakkoord en tijdens hun afscheidstournee komt de band uiteraard langs op de Rhythm & Blues Night. Hun allerlaatste gig in Groningen biedt een set van ziedende blues, kleine nummers en alles daartussenin, met als rode draad de intrigerende en warme stem van Tineke Schoemaker.

KITTY LIV
De in Londen geboren songwriter en producer Kitty Liv liet met haar ouders, broer en zus al op jonge leeftijd van zich horen. Kitty, Daisy en Lewis debuteerden in 2008 met een goed ontvangen, gelijknamig album. Op dit moment werkt Kitty aan haar solodebuut. De vooruitgeschoven post, de EP The River That Flows, liet al horen wat we mogen verwachten: een mix van R&B en soul, waarin invloeden resoneren van artiesten als Amy Winehouse, Erykah Badu, D’Angelo, Al Green en Howlin’ Wolf.

THE REVEREND PEYTON’S BIG DAMN BAND
Bluesdominee Reverend Peyton wordt gezien als de beste fingerpicker uit het circuit. Met zijn vrouw Breezy Peyton op washboard en drummer Max Senteney borduurt hij op meer dan energieke wijze voort op de erfenis van mannen als John Lee Hooker en R.L. Burnside. Hun meest recente plaat, Dance Songs for Hard Times uit 2021, werd weliswaar geschreven tijdens de coronapandemie, maar is allesbehalve een deprimerende plaat. Voor de opnames werd gebruikt gemaakt van de beste technologie die voorhanden was… in 1950. “Play this one loud and set your soul free.” (Allmusic)

LEDFOOT
In 2006 bundelde de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Tim Scott McConnell dertig jaar podiumervaring samen met zijn 12-snarige gitaar, stalen fingerpicks, onheilspellende slidepartijen, open stemmingen en zijn stompbox. Ledfoot was geboren en met hem de gothic blues. Sindsdien bracht hij vijf studioalbums uit, met Coffin Nails uit 2022 als meest recente wapenfeit. Hoewel geworteld in de oude bluestraditie, zijn de duistere teksten en de intense performance van Ledfoot heel erg van deze tijd.