De Wijkspotters

De Wijkspotters

Nieuws

De Wijkspotters van dit theaterseizoen komen uit de Oosterparkwijk, omdat die wijk centraal stond in de laatste editie van De Wijk De Wereld. Hanny, Carin, Joe, Kim, Willem, Spoozhmay, Julia, Petra, Sanne, Anouchka en Marat bezoeken samen gedurende het seizoen een twaalftal geselecteerde voorstellingen en concerten bij SPOT. Ze worden persoonlijk ontvangen in de Stadschouwburg of De Oosterpoort, mogen makers en spelers ontmoeten, bespreken achteraf samen wat ze gezien hebben en delen hun ervaringen in hun omgeving en op social media.

De Wijk De Wereld
De Wijk De Wereld (DWDW) is als theaterfenomeen niet meer weg te denken uit Groningen. Een groep professionele theatermakers trekt jaarlijks een wijk van Groningen in, om samen met bewoners een mozaiekvoorstelling te maken op basis van hun verhalen. Ieder jaar in juni is de Stadschouwburg een week lang het domein van de wijk en wordt het podium gebruikt om te laten zien wat er in die wijk zoal leeft (aan talent!). Het succesvolle concept onder aanvoering van artistiek leider Karin Noeken is gericht op het verlagen van de drempel voor mensen die niet vanzelf de weg naar de schouwburg en/of het podium vinden. Het is ontstaan uit de wens om te verbinden; verbinding is tenslotte een van de belangrijkste functies van theater.

Theaterambassadeurs
Om de verbinding verder te verstevigen en meer continuiteit te geven, zijn een paar jaar geleden, na de editie in Beijum, de Wijkspotters in het leven geroepen: tien oud-deelnemers van DWDW blijven een seizoenlang verbonden aan SPOT, als theaterambassadeurs voor de wijk. Ze bezoeken voorstellingen, doen verslag en geven advies. En samen met programmeur Jantien Kurpershoek bepalen ze welke voorstellingen van het nieuwe seizoen gezien moeten worden door de volgende Wijkspotters, die tegen die tijd weer zijn voortgekomen uit de nieuwste editie van DWDW. Aan het eind van dit seizoen geven de Oosterparkers het stokje door aan Lewenborg.

Joe: “Het idee is dat je links en rechts aan je buren en vrienden vertelt wat je hebt beleefd. Dat ze denken: ‘Hé, als zíj naar de schouwburg gaat, dan moet ik er misschien ook eens heen.’ Er zijn veel Oosterparkers die nooit de wijk uitkomen. Sommigen zouden best willen, maar die hebben een zetje nodig.”

Petra: “Zo ging het bij mij ook. Sinds ik een paar jaar geleden moeder ben geworden, ging ik eigenlijk nooit meer uit. Door De Wijk De Wereld heb ik dat weer ontdekt. Dat was mijn zetje. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en ik vind het theater een hele leuke plek om naartoe te gaan.”

Carin: “We doen dit ook voor de programmeurs van SPOT. We kunnen inzichten geven om een inclusiever programma neer te zetten voor een breed publiek. Wat vinden de mensen leuk, wat missen ze, hoe kan de programmering beter aansluiten?”

Sanne: “We hebben dit seizoen al een aantal mooie voorstellingen gezien. Het Debuut van Via Rudolphi, De Gliphoeve

van Orkater, Fortune van Club Guy & Roni en vlak voor Kerst zijn we naar een concert van het Noord Nederlands Orkest geweest, dat was heel feestelijk. We waren allemaal in glitter gekleed, we werden heel hartelijk ontvangen in De Oosterpoort en kregen een inleiding. We merken echt dat mensen het nut gaan inzien van de Wijkspotters!”