De Nieuwe Poort is visitekaartje voor Groningen

De Nieuwe Poort is visitekaartje voor Groningen

Nieuws

Een nieuw muziekcentrum dat kan dienen als opvolger van De Oosterpoort past uitstekend in het stationsgebied. Dat is de uitkomst van het onderzoek naar de mogelijkheden voor inpassing van het muziekcentrum in het stationsgebied zuid, dat inmiddels Spoorkwartier is gaan heten. De verwachting is dat het muziekcentrum en het Spoorkwartier elkaar juist kunnen versterken.

Het stationsgebied wordt momenteel opnieuw ingericht. ‘Het Spoorkwartier’ moet als aantrekkelijke en levendige stadsentree bezoekers meteen enthousiast maken voor Groningen. Wethouder Cultuur Berndt Benjamins: ”Een nieuw muziekcentrum als visitekaartje voor wat er in Groningen allemaal is te beleven sluit daar helemaal bij aan”.

Net als het Spoorkwartier wil het muziekcentrum laten zien waar Groningen voor staat. Bijvoorbeeld als het gaat om cultuur, ICT, duurzaamheid en onderwijs. Zo moet De Nieuwe Poort digitaal vooroplopen en is het tevens een leer- en innovatiecentrum voor onder meer Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden en Hanzehogeschool.

Hoge eisen
Het muziekcentrum heeft als werknaam De Nieuwe Poort gekregen. Het moet achter het station komen, aan een nieuw centraal plein. Bedoeling is dat het muziekcentrum op dit plein gaat programmeren én dat het publieke gebied in het gebouw doorloopt, mogelijk zelfs tot op het dak. Het is een van de manieren waarop De Nieuwe Poort op alle momenten van de dag bijdraagt aan een levendig Spoorkwartier.

Vanwege het belang van het gebied en het gebouw worden hoge eisen aan beide gesteld. ‘Gebouw en gebied moeten in alle opzichten samengaan’, zegt wethouder Van der Schaaf van Ruimtelijke Ontwikkeling, ‘zowel inhoudelijk als fysiek.’ Daarbij geldt het muziekcentrum als aanjager voor de verdere ontwikkeling van het Spoorkwartier.

De Nieuwe Poort opent uiterlijk 2030. Naast een breed en hoogwaardig podiumaanbod is er een maatschappelijk programma en aandacht voor amateurkunst en educatie. Ook is er ruimte voor congressen en (dag)horeca. De verwachting is dat het muziekcentrum ruim tweeënhalf keer zoveel bezoekers als De Oosterpoort trekt.

Vervolg
Voor zowel het stationsgebied als het nieuwe muziekcentrum volgt een gedegen participatietraject met betrokkenen. In februari volgen een verdere uitwerking van de locatie en een programma van eisen. Naar verwachting besluit de raad eind 2022 over de komst van het muziekcentrum.