De keuze van Yvonne van den Berg: Nederlandse Reisopera: Bruid te Koop!/Smetana

De keuze van Yvonne van den Berg: Nederlandse Reisopera: Bruid te Koop!/Smetana

Blog

Door Yvonne van den Berg, programmeur klassieke muziek en opera

Bruid Te Koop! is de Nederlandse versie van Smetana’s wereldberoemde opera Die Verkaufte Braut. Toegegeven, het verhaal was inderdaad wel aan een opfrisbeurt toe, maar dankzij de sprankelende vertaling van Anne Lichthart zet de Nederlandse Reisopera in dit volwassen sprookje vol seks en humor een stralend jong bruidje op het podium. Een bruid die weer helemaal rechtdoet aan de heerlijke muziek die Smetana – zoon van een Tsjechische bierbrouwer – schreef. Alleen al die meesterlijke, bijna Mozartachtige ouverture…
“De Nederlandse Reisopera is een graag geziene gast in de Stadsschouwburg”, aldus programmeur Yvonne van den Berg. “Bijna ieder jaar verzorgen zij wel een productie die te zien is in Groningen, de laatste jaren ook meermalen begeleid door ons eigen Noord Nederlands Orkest. Daar mag de stad trots op zijn, want de Reisopera staat voor kwaliteit en kiest zorgvuldig zijn solisten, regisseurs en orkesten.”

“Opera is eigenlijk een apart fenomeen. Sterfscènes kunnen op het toneel minuten duren, in verhaallijnen ontbreekt elke logica, vrouwenrollen worden gezongen door mannen en het publiek slikt genietend al deze onzin en vraagt om meer. Want het is theater en daar kan alles. Smetana componeerde zijn komische opera Verkochte Bruid in 1866. In 1892 brak het werk door in het internationale repertoire en sindsdien is het niet meer weg te denken uit de canon. De Nederlandse Reisopera steekt de opera in een moderne jas. Komische scenes, een eigentijdse Boer zoekt Vrouw, Boheemse dansen en dat allemaal op nieuwe, Nederlandse teksten. De Reisopera toont lef en gelooft in de regie van John Yost, die met stijlvolle belichting, een winkelkarretje uit de supermarkt en tal van andere vondsten het verhaal kracht geeft. Gelooft u mee en kom genieten van een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire, gebracht door bevlogen musici van eigen bodem.”