De keuze van Henk Kuiper: Kommil Foo

De keuze van Henk Kuiper: Kommil Foo

Blog

Door Henk Kuiper, programmeur Theater en Dans

“Kommil Foo is voor mij al jarenlang de vlaggendrager van het muzikale cabaret uit de Lage Landen. Al in 1992, in het prille begin van hun carrière, wonnen ze Cameretten, het oudste en grootste cabaretfestival van Nederland. Voor hun programma Spaak werden de broers in 2005 bekroond met de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen. Lang geleden zul je zeggen, maar die kwaliteit hebben ze altijd weten te behouden. Nog steeds is iedere voorstelling van zeer hoog niveau. Niet voor niets werden ze in 2017 (opnieuw) genomineerd voor de Poelifinario, toen voor het programma Schoft.

Buitengewoon absurde kronkel

Raf en Mich Walschaerts kijken met een buitengewoon absurde kronkel naar de wereld en ons dagelijks leven. Het zijn verhalenvertellers die aan alledaagse gebeurtenissen een totaal absurde draai kunnen geven. En toch ga je er in mee. Je kunt hen wat dat betreft vergelijken met Wim Helsen en Ronald Goedemondt, met dat verschil dat Kommil Foo de meeste verhalen vertelt middels prachtige liedjes, die weer toneelstukjes op zich zijn. Luister op Spotify maar eens naar het nummer Worsten van de cd Spaak, een bizar verhaal verpakt in een heerlijk deinende blues, waarin Het Vlaams Belang op de hak wordt genomen met een worstenmetafoor. Het lied is typerend voor de klasse van de heren, op tekstueel en op muzikaal gebied. Het is allemaal zo origineel dat je echt op het puntje van je stoel zit te luisteren. Je weet nooit waar het in het volgende couplet heengaat.

Comme il faut

De naam Kommil Foo is een verbastering van het Franse ‘comme il faut’, oftewel ‘zoals het hoort’. Bij deze broers gaat echter niets zoals het hoort. Dat maakt ze juist ook zo bijzonder. Eens in de drie jaar komt Kommil Foo naar Groningen. Op 30 april is het weer zo ver, met (zoals ze het zelf noemen) hun beste liedjes en strafste verhalen.”