De keuze van… Henk Kuiper: Explore Festival

De keuze van… Henk Kuiper: Explore Festival

Blog

Door Henk Kuiper, programmeur Theater en Dans

In maart vindt het Explore Festival plaats, een reeks internationaal geprezen dans- en toneelvoorstellingen door eigentijdse en uitgesproken makers uit alle windstreken. Mondiaal theater vol verrassende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten. Maar ook theater dat ons laat zien hoe nauw we als wereldburgers aan elkaar verwant zijn, aldus programmeur Henk Kuiper.

“Onze wereld is op drift. Waar gaat het naar toe? Iedereen is op zoek naar antwoord op die vraag. Die zoektocht is moeizaam, maar ook fascinerend. Tijdens het Explore Festival maak je kennis met makers die hun eigen wereld bevragen. Het zijn voorstellingen die zijn ontstaan vanuit hun eigen achtergrond en geschiedenis. Soms ken je de verhalen uit de krant, van tv of internet, maar nergens komen ze zo dichtbij als in het theater.”

“In Groningen hebben we een lange geschiedenis van theatermakers die allerlei disciplines mixen om zo hun verhalen te vertellen. Denk aan Internationale Selectievoorstellingen van FC Bergman, Sidi Larbi Cherkaoui, The Tiger Lillies, Peeping Tom en Nanine Linning. Tijdens het Explore Festival hoor je het aangrijpende verhaal van Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime als baby werd weggehaald bij haar familie. Germaine Acogny, een internationale grootheid, verpakt haar eigen geschiedenis en die van Afrika in een fascinerende mix van beeld, taal en dans. Via Katlehong brengt een buitengewoon energieke, maar ook indringende en aangrijpende voorstelling over het Zuid-Afrka van nu. En dan is er nog Cia Hiato, dat op de kop af vijf jaar geleden bij ons te gast was met O Jardim. Ook met Odisseia zet theatermaker Leonardo Moreira ons een meeslepende theaterervaring voor. Een rollercoaster. Ik weet het, weer zo’n kreet, maar als het ergens op van toepassing is, dan zijn het wel de voorstellingen van Moreira.”

Eigenlijk zijn de voorstellingen vier paspoortfoto’s, die je een inkijkje geven hoe de mensen op die foto’s hun wereld beleven. In maart kun je hun verhalen horen in Groningen. En die zijn stuk voor stuk buitengewoon interessant.”

Henk Kuiper