Column: verkeerde kant

Column: verkeerde kant

Blog

Door Sylvia Brouwer, theatermarketeer bij SPOT Groningen

Of ik misschien aan de verkeerde kant stond? De verkeerde kant? Mijn muntje bleef even steken. Ik had het aangedurfd een foto van de andere kant van het podium te maken. En dat kan niet. Je bent of voor Henny of Ernst en zo niet, dan sta je in het midden. Ik was pontificaal voor Henny gaan staan. Je moet al bij binnenkomst voorsorteren. Ik bezocht een concert van Doe Maar in De Oosterpoort en ik was de etiquette glad vergeten. Daar werd ik fijntjes op gewezen door een andere bezoeker.

Afgelopen jaar werd ik er heerlijk mee verwend. Onvervalst jeugdsentiment. Ik werd opnieuw verleid door de prachtige teksten van Harrie Jekkers & Klein Orkest, ik stond vooraan bij Doe Maar en ik gierde ouderwets van de lach bij het absurdistische theater van Waardenberg en De Jong. Alsof ze niet weg waren geweest. Ik werd weer even teruggeworpen in de tijd.

De jaren ’80 waren dan ook een heerlijke periode om op te groeien als tiener. Meelopen met de vredesdemonstratie in Den Haag, mijn jas vol ban-de-bom buttons, fel gekant tegen kruisraketten. Ik begreep de wereld en ik wist zeker waar het allemaal naar toe moest. Dacht ik toen. Als dertienjarige was ik boos dat ik niet mocht stemmen. Uit volle borst zong ik mee met liedjes als Je loopt je lul achterna, Heroïne en Lajeninaja. Ongetwijfeld geen gehoor uit de mond van een jong meisje. Denk ik nu. Het kostte me destijds geen enkele moeite. Bij het concert in De Oosterpoort had ik wel de leeftijd om de teksten mee te zingen, maar werden deze songs niet meer gespeeld. Terecht misschien, het waren niet de beste nummers van Doe Maar.

Mijn oudste dochter is nu 13. Andere ouders hoor ik weleens klagen over teksten van rappers. Inderdaad niet altijd even fraai. Ik hoor zinnen langskomen als ‘ik wil seks elke ochtend als je opstaat’, ‘meisje schud je ass now’ en ‘jij bent in een trip door die droga’. Ook ik hoop natuurlijk dat mijn dochter dit niet op deze leeftijd in de praktijk brengt. Mijn moeder ging er vast ook niet van uit dat ik ‘nu zuip ik weer jenever en heb een rotte lever’ echt ging uitproberen.

Ik vind de interesse van mijn dochter in muziek wel te gek. Ik luister graag mee en stimuleer haar vaak naar concerten te gaan. Het komt wel goed. Als ze maar altijd aan de goede kant gaat staan.