Column: Kooplust

Column: Kooplust

Blog

Door Sylvia Brouwer, theatermarketeer SPOT Groningen

Brood koop je niet in de dichtstbijzijnde garage, worst niet bij de kapper en shampoo niet bij de bakker. Duidelijk lijkt me. Ontbijt met een benzinelucht, de kleur van vlees in je haar of een schuimkraag in je broodjes klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Voor die ene hippe broek betaal je niet drie keer de verkoopprijs en in de bioscoop zit je liever niet bij iemand op schoot. Heb je je eigen omvang een beetje onderschat, dan ruil je je t-shirt voor een groter exemplaar. Logisch toch?

Als het gaat om theater- en concertkaarten lijken soms andere regels te gelden. Al een tijdje loopt de campagne Weet waar je koopt. Helaas hard nodig. Regelmatig ontvangen wij klachten van mensen die hun toegangskaarten wisten te bemachtigen in de donkerste krochten van de ticketwereld. Zij betaalden belachelijk veel geld of ontvingen überhaupt geen kaarten.

De louche kaartverkopers gaan uiterst geraffineerd te werk. Ze verschijnen altijd bovenaan jouw googlelijstje. Onontkoombaar. De neiging te klikken is groot. Daar werken ze op je zenuwen. Er zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar en zogenaamd veel gegadigden. De seconden tellen zichtbaar af. Voor veel mensen onweerstaanbaar. Dagelijks komen er meldingen binnen bij de politie, duizenden per jaar. Dat zijn alleen nog maar de mensen die de moeite nemen om aangifte te doen.

Natuurlijk moeten ook de theaters hard aan de bak om het zwarthandelaren zo moeilijk mogelijk te maken. Doe jezelf en ons een plezier en blijf ook zelf nadenken. Tachtig euro voor een kaartje voor Bert of Youp is echt wel heel veel. Een uitverkochte voorstelling is gewoon een uitverkochte voorstelling. Zelf bij hevige verliefdheid is het best pittig om anderhalf uur bij elkaar op schoot te zitten. Met een rolstoel is het bovenste balkon van de schouwburg niet bereikbaar. Zichtlijnen zijn niet de specialiteit van de tussenhandelaren. Mocht de voorstelling onverhoopt niet doorgaan omdat een artiest de verkeerde afslag heeft genomen, iets verkeerds heeft gegeten of een complete carrièreswitch heeft gemaakt, jij krijgt het niet te horen. En je rekeningnummer is allang weer uit het geheugen gewist.

Ik snap ook best dat je een concert van je favoriete artiest niet wilt missen en dat je daar soms net een stapje harder voor gaat lopen. Natuurlijk wel. Voorkom teleurstelling en veel klachten. Koop je tickets alleen via onze website en check de officiële kanalen van de artiest. Of loop eens langs in De Oosterpoort. Onze kassamedewerkers zijn zo leuk.